România intră în spațiul Schengen / V. Negrescu: „S-a trecut o primă etapă importantă și ne câștigăm un drept de foarte mult timp meritat”

România intră în spațiul Schengen / V. Negrescu: „S-a trecut o primă etapă importantă și ne câștigăm un drept de foarte mult timp meritat”
Publicat: 28/12/2023, 10:49

Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că există acord politic din partea tuturor statelor UE privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. În acest context, europarlamentarul social-democrat, Victor Negrescu, a transmis că „s-a trecut o primă etapă importantă” și că România își „câștigă un drept de foarte mult timp meritat”.

România are încă din 2011 criteriile tehnice îndeplinite de aderare la spațiul de liberă circulație a persoanelor. Iată că un acord politic în acest sens vine la finalul anului 2023. Acordul a fost anunțat miercuri de premierul Marcel Ciolacu. (detalii AICI)

Potrivit lui Victor Negrescu, România are două opțiuni: fie acceptăm intrarea în Schengen în două etape: aerian și maritim în primă fază, în martie, iar ulterior terestru, fie „continuăm să stăm la poarta Schengen”, susține social-democratul.

Aveam ca opțiuni fie să intrăm în două etape, fie să continuăm să stăm la poarta spațiului Schengen cum am stat timp de 13 ani. Ceea ce nu au putut toți ceilalți, iată că am reușit acum. Aderarea la spațiul Schengen pe cale aeriană, dar mai ales pe cale maritimă, aduce din start beneficii enorme României. Mai mult, România se conectează complet la zona de liberă circulație, devenind membră cu drepturi depline în mecanismele Schengen, și face ca drumul spre intrarea pe cale terestră să fie ireversibil, a scris Negrescu pe pagina sa de socializare.

Este o victorie a coaliției, spune Negrescu, fără a îi lua din merite premierului Marcel Ciolacu.

„Astăzi, din nou, social-democrații fac ce trebuie pentru România în plan internațional deblocând o situație care părea imposibilă după eșecul de anul trecut. PSD a dus România în UE și în NATO, a pregătit Președinția Consiliului UE iar, acum, cu Marcel Ciolacu prim-ministru, intrăm în spațiul Schengen după 13 ani de așteptare. Este însă și o victorie a coaliției, în fața mișcărilor anti-europene, pentru că prin eforturi mari am adus stabilitatea necesară pentru a intra în spațiul Schengen și finaliza MCV”, a adăugat Victor Negrescu.

Avantajele integrării României în Schengen?

Victor Negrescu oferă și 5 avantaje în urma consensului politic privind aderarea României la Schengen:

  1. Cetățenii români vor circula mai ușor în alte state din spațiul Schengen, câștigând un drept pe care îl meritau. Vorbim de milioane de pasageri anual. Acest lucru înseamnă și că românii din diaspora se pot întoarce mai ușor acasă pe cale aeriană beneficiind de numeroasele aeroporturi existente în România, aflate multe dintre ele în proces de extindere și modernizare. Practic amortizăm economic aceste investiții cheie și dezvoltăm infrastructură aeroportuară.
  2. România va putea transporta mai ușor în zona Schengen produse de maximă necesitate folosind transportul aerian. Acest lucru se aplică la transportul de medicamente, transportul în regim de urgență, transportul unor echipamente tehnice sensibile, transportul coletelor sau transportul logistic cu componentă civil-militară.
  3. Țara noastră va deveni mai atractivă pentru investiții, investitorii străini și turiști. Aceștia vor putea să călătorească mai rapid și vor putea conecta mai bine filialele lor din România cu cele din alte state din spațiul Schengen. De altfel, la nivelul anului 2022, 585 de milioane din cei 900 de milioane de turiști care au călătorit în străinătate au venit în Europa, reprezentând 65% din totalul la nivel global, ceea ce face ca spațiul Schengen să fie cea mai vizitată zonă din lume. Totodată, România poate deveni gazda mai multor evenimente de mare amploare.
  4. Aderarea României la spațiul Schengen pe cale maritimă va facilita intensificarea schimburilor comerciale, accelerând transportul de mărfuri pe această rută, țara noastră urmând a deveni astfel principala poartă de acces în Uniunea Europeană din estul Europei. Deja Portul Constanța a înregistrat în 2022 o creștere de peste 15% a cantității de marfă manipulată față de 2021, a treia cea mai mare creștere în rândul porturilor europene, iar 1,6% din volumul transportului portuar maritim, exprimat în mărfuri încărcate şi descărcate în transport maritim la nivel european, se realiza prin România la nivelul anului precedent.
  5. Intrarea în mecanismele tehnice asigură conectarea serviciilor consulare, abilitarea personalului de frontieră și acces nelimitat la toate mecanismele și procesele decizionale din spațiul Schengen. România își câștigă dreptul de a fi la masa deciziilor din zona de liberă circulație, făcând procesul ireversibil.

CITIȚI ȘI: 

Ședință de guvern / Pe ordinea de zi: analiză referitoare la modificarea „OUG trenuleț” prin care unii bugetari nu vor mai primi cei 5% în 2024

Proiecte de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, respinse de Camera Deputaților. Plenul se reuneşte în format hibrid

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de...
Mihai Găinușă rupe tăcerea despre actuala lui relație cu Oana Paraschiv, după Asia Express! Mai...
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
Soldații nord-coreeni din Rusia au devenit „dependenți de pornografie”. Ce a dus la acest lucru
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Cea mai mică "țară" din lume se află în Europa și are doar 3 locuitori....
Comportamentul lui Iohannis, taxat de presa maghiară. „Ca și cum Viktor Orban nu ar fi...
Fosta vedetă din România care a ajuns fără dinți în gură. E la cerșit în...
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o...
Trei notari au pus mâna pe 9 case prin metoda "nepotul". S-au îmbogăţit cu 560.000...
"Înger drag!" Mama Nataliei, fetița de 10 ani ucisă în accidentul de la Timișoara, sfâșiată...
Amazon a început livrarea produselor cu drona! În cât timp își vor primi clienții coletele
DOLIU! Este știrea tristă a zilei
❗ Solicitarea RAR: Ce să NU faci când duci mașina la verificare ❗
Şeful NATO, Mark Rutte, caută o strategie comună cu Trump împotriva Rusiei şi Coreei de...
Planta din medicina chinezească cu efecte MIRACULOASE pentru creier
Amendă de 1.000 de lei pentru românii care stau la bloc. Este strict interzis pentru...
Toți vecinii se enervează din cauza acestui obicei.
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje...
Femeia care a dispărut fără papuci în picioare înainte de Revelion a fost găsită. Veste...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
3 ani de la moartea lui Petrică Mîțu Stoian. Apropiații au reușit să-i îndeplinească marea...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Ce va însemna întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă pentru războiul din Ucraina?