Prima pagină » Știri externe » România, șansă să devină un „ghimpe” în coastele Rusiei și Turciei, la Marea Neagră. Oportunitatea? Soarta a două fregate britanice este incertă

România, șansă să devină un „ghimpe” în coastele Rusiei și Turciei, la Marea Neagră. Oportunitatea? Soarta a două fregate britanice este incertă

România, șansă să devină un „ghimpe” în coastele Rusiei și Turciei, la Marea Neagră. Oportunitatea? Soarta a două fregate britanice este incertă

Marea Britanie se gândește să vândă sau să trimită la fier vechi, din cauza lipsei de personal, două fregate modernizate recent. România ar putea negocia achiziția celor două nave.

Britanicii nu reușesc să recruteze suficienți marinari pentru navele lor militare, iar personalul a două fregate din clasa Duke (Type 23 în sistemul de clasificare), HMS Argyll și Westminster, ar putea fi transferat pe vase mai noi din clasa City (Type 26), potrivit The Drive. Intrate în serviciu activ în 1991, respectiv 1994, cele două fregate au fost modernizate recent și sunt platforme de temut.

HMS Argyll este o fregată cu scop general, iar HMS Westminster este specializată în lupta anti-submarin.

„Va trebui să luăm forța de muncă dintr-o parte a Marinei și să o punem într-o altă parte”, a declarat un oficial, al cărui nume nu a fost făcut public, pentru publicația The Telegraph. Ministerul Apărării de la Londra nu a confirmat informațiile.

romania, rusia, fregate, marea neagra

HMS Argyll

Știrile sunt surprinzătoare, deoarece potrivit altor surse recente durata de viață a navelor Argyll și Westminster urma să fie prelungită.

Trei nave din clasa Duke, ieșite din serviciul britanicilor, au fost cumpărate de Chile.

România ar putea încerca preluarea fregatelor

România se află într-o poziție bună pentru a negocia cumpărarea celor două nave, în cazul în care Londra decide să le vândă. Țara noastră este un client vechi de tehnică militară britanică. Printre altele, România a cumpărat de la Marea Britanie două fregate din clasa Broadsword (Type 22 – actualele Regele Ferdinand și Regina Maria) și două vase de deminare din clasa Sandown.

România trebuie să își întărească prezența în Marea Neagră, în contextul războiului din Ucraina și în condițiile în care Turcia a dat semne că nu mai este aliniată la politica NATO din regiune. Mai mult, achiziția celor două fregate ar compensa eșecul programului corvetelor franceze.

Achiziția nu ar fi una ușor de suportat, însă Bucureștiul a anunțat în ultima vreme proiecte ambițioase în domeniul apărării. Până în 2032, România vrea să opereze 32 de avioane F-35. Va fi cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei Române, cu o valoare de 6,5 miliarde de dolari.

Sursa foto: Wikimedia

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele

Citește și