Prima pagină » Știri externe » România se numără printre cele 6 țări în care NATO va avea centre de comandă. Săptămâna viitoare aflăm componența lor

România se numără printre cele 6 țări în care NATO va avea centre de comandă. Săptămâna viitoare aflăm componența lor

România se numără printre cele 6 țări în care NATO va avea centre de comandă. Săptămâna viitoare aflăm componența lor
Alianța Nord-Atlantică va stabili, săptămâna viitoare, dimensiunile logistice ale centrelor de comandă care vor fi construite în șase țări central și est-europene, inclusiv în România, anunță secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Miniștrii Apărării din cele 28 de state membre NATO vor discuta, pe 5 februarie, despre capacitățile logistice ale noii Forțe de reacție rapidă, care va putea interveni în orice zonă de risc din Europa.

„În cursul reuniunii miniștrilor Apărării, săptămâna viitoare, vor fi stabilite dimensiunile și componența Forței de reacție rapidă. La fel și unitățile de comandă și control din șase țări situate în partea de est a Alianței. În acest fel, vom transforma în realitate Planul de reacție decis la summitul din Țara Galilor”, a afirmat Stoltenberg.

Țările care vor contribui în total cu câteva mii de militari la forța de reacție rapidă a NATO vor fi cunoscute săptămâna viitoare, a declarat Stoltenberg, precizând că, până în prezent, și-au anunțat disponibilitatea Norvegia, Germania și Olanda.

Unitățile de comandă plasate în avangardă vor avea fiecare câteva zeci de militari, care se vor ocupa de organizarea exercițiilor militare și vor oferi comandă și control, în caz de necesitate, trupelor care vor fi suplimentate. Centre de comandă militară vor fi construite în România, Bulgaria, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania.

„Vom menține prezența militară, prin rotație, în partea de est a Alianței. Va fi cea mai mare consolidare a apărării colective de după sfârșitul Războiului Rece”, a spus Stoltenberg, conform unui comunicat oficial.

„2014 nu a fost un an bun pentru securitatea Europei. De fapt, a fost un an negru”, a amintit secretarul general NATO, referindu-se la intervenția rusă în Ucraina și la atentatele comise în state europene.

Țările membre NATO au adoptat pe 5 septembrie 2014 un plan care prevede consolidarea apărării colective și crearea unei Forțe de reacție rapidă. În contextul crizei ucrainene, NATO a adoptat o serie de măsuri pentru garantarea securității aliaților est-europeni. Alianța a intensificat patrulele aeriene deasupra țărilor baltice, consolidând prezența în Marea Baltică și în Marea Mediterană.

Citește și