România susține noul concept strategic al NATO. Bogdan Aurescu, de partea secretarului general Jens Stoltenberg
România susține noul concept strategic al NATO. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că țara noastră este foarte angajată în a sprijini propunerile secretarului general Jens Stoltenberg în cadrul procesului de reflecţie asupra viitorului Alianţei Nord-Atlantice. Este vorba despre Programul „NATO 2030”.
Conform lui Aurescu, România îşi doreşte o creştere a rolului NATO atât din punct de vedere politic, cât şi militar.
România susține noul concept strategic al NATO. „Suntem un puternic contributor”
Declarația a fost făcută la reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor de Externe din ţările membre NATO. În timp ce toată lumea se declara încântată de faptul că aceasta este prima întâlnire cu noul secretar de stat american, Antony Blinken, Bogdan Aurescu a considerat că este potrivit să afirme că subiectul cel mai important de pe agendă trebuie să fie procesul de reflecţie NATO 2030.
„România este foarte angajată în susţinerea propunerilor secretarului general. Apreciem foarte mult rolul de coordonare al lui Jens Stoltenberg în acest proces. După cum a fost reflectat şi în recenta convorbire telefonică între preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul general, suntem un puternic contributor şi susţinător al creşterii rolului NATO. Atât din punct de vedere politic, cât şi militar”, a spus Aurescu.
El a adăugat că, în opinia României, acest proces este o bună oportunitate pentru a creşte capacitatea Alianţei de a întări securitatea spaţiului euroatlantic. Aurescu crede că ar trebui pus mai mult accent pe apărare şi disuasiune.
„Postura NATO trebuie întărită, în special pe flancul de Est” – Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu, mesaj cu subînțeles. Cine sunt actorii „care nu gândesc la fel ca noi”
Ministrul de Externe al României a spus că este foarte important „să ne reducem dependenţa de actori care nu gândesc la fel ca noi şi încearcă să influenţeze procesul nostru de luare a deciziilor atât în afaceri externe, cât şi în chestiuni de securitate. În acelaşi timp, să creştem cooperarea cu parteneri care gândesc ca noi”. În context, Aurescu a reamintit că România şi-a anunţat intenţia de a înfiinţa, la Bucureşti, un centru euroatlantic pentru rezilienţă.
„Parteneriatul dintre UE şi NATO ar trebui consolidat. La fel, parteneriatul cu actori care gândesc la fel de pe întreg globul. Și legăturile cu partenerii noştri din vecinătate. Nu în ultimul rând, ar trebui să lucrăm mai mult cu ţările aspirante la aderare pentru că politica uşilor deschise este o politică de foarte mare succes (…) A adus reforme în ţările respective şi mai multă stabilitate şi securitate în regiunile în care se află ele”, a conchis Bogdan Aurescu.