România trimite ajutoare umanitare de peste 640.000 de lei în Croația, după seismul care a devastat această țară
Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri seară, că țara noastră va trimite ajutoare în Croația, grav afectată de cutremurul de 6,4 pe scara Richer, în urma căruia au murit șapte oameni, între care o fetiță de 12 ani, și alte zeci de persoane au fost rănite. Seismul s-a resimțit în mai multe țări vecine Croației, dar chiar și în România.
Într-o declarație făcută la Palatul Victoria, după ședința de Guvern, Florin Cîțu a precizat că valoarea ajutoarelor umanitare este de peste 640.000 de lei.
Aseară (marți-n.r.), autorităţile de la Zagreb au activat Mecanismul European de Protecţie Civilă, ca urmare a cutremurului cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter. Guvernul îşi exprimă solidaritatea cu cetăţenii din Croaţia şi trimite, prin DSU, ajutoare umanitare în valoare de 640.600 lei”, a anunţat premierul, citat de Digi 24.
Ajutoarele trimise de România constau în containere de locuit, corturi, paturi, saltele, saci de dormit.
Echipele de căutare-salvare ale DSU au fost pregătite să intervină în Croația, însă, potrivit premierului Florin Cîțu, nu a mai fost necesară intervenția.
Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, că România este pregătită să acorde ajutorul necesar Croației.
România este solidară Croației, ca urmare a cutremurelor care au lovit puternic țara. Gândurile noastre sunt la poporul croat și le dorim o recuperare rapidă celor afectați. I-am transmis lui Andrey Plenkovic că suntem pregătiți să oferim sprijinul necesar”, a precizat președintele Iohannis.
Un cutremur puternic a avut loc marți, în Croaţia, la 46 de kilometri de capitala Zagreb. Seismul a înregistrat o magnitudine de 6,4 și vine pe fondul panicii produse de un alt seism, produs cu o zi în urmă cu magnitudine de 5,2. Alte două seisme de mai mică intensitate s-au produs și miercuri, de 4,9 și 4,6 pe scara Richter.
Cercetător român, despre cutremurul din Croația: Energia eliberată în timpul cutremurului produce daune foarte mari!
Cercetătorul român Mircea Radulian susține că în urma cutremurului de 6,4 de scara Richter din Croația ar urma să apară pagube mari.
„Dacă acesta a fost cel mai mare cutremur al seriei, pentru că vorbim deja de o serie, mă aștept ca replicile să fie mai mici”, a explicat specialistul.
Epicentrul cutremurului a fost în apropierea orașului Petrinja, situat la 60 de kilometri de capitala țării, Zagreb.
„10 km nu este adâncime mare, practic energia eliberată la această adâncime vine cu un impact extrem de mare la suprafață, în imediata apropiere a epicentrului. Din păcate, e normal ca efectele să fie mari”, a mai explicat Mircea Radulian pentru Digi24.