Prima pagină » Știri externe » România trimite aproape 8 tone de materiale medicale către Liban, după explozia din Beirut

România trimite aproape 8 tone de materiale medicale către Liban, după explozia din Beirut

România trimite aproape 8 tone de materiale medicale către Liban, după explozia din Beirut

Aproximativ opt tone de materiale medicale vor fi trimise către Liban, sâmbătă, după explozia produsă la depozitul de azotat de amoniu din Beirut, în data de 4 august, a anunțat, vineri seara, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Țara noastră se află, astfel, printre statele care au primit cerere de acordare a asistenței internaționale din partea guvernului libanez, prin activarea Mecanismului European de Protecție Civilă, potrivit sursei citate.

„Guvernul României, societatea civilă și reprezentanții diasporei libaneze au răspuns imediat apelului solicitat iar prin eforturi comune, o cantitate relevantă de echipamente medicale urmează a fi donate către statul libanez. Forțele Aeriene Române s-au implicat în acest demers și au pus la dispoziție două aeronave ( C-130 Hercules și C-27J Spartan) care să asigure transportul materialelor medicale indispensabile tratamentelor destinate victimelor”, se arată în comunicat.

Doi angajați ai IGSU vor însoți echipajul care va asigura transportul aerian și vor asigura predarea materialelor medicale către autoritățile responsabile din Liban.

Un membru al echipei de protecție civilă europeană  – din partea Ministerului Mediului – se află deja în zona afectată de explozia de proporții și sprijină autoritățile în coordonarea forțelor de intervenție și a asistenței internaționale.

Anchetatorii verifică dacă explozia din Beirut a fost rezultatul unui atac

Potrivit președintelui Libanului, Michel Aoun, anchetatorii cercetează dacă explozia devastatoare care a avut loc marți în Beirut ar fi putut fi cauzată de un factor extern, precum o cantitate de explozibil detonată voit.

Cauza exploziei nu este cunoscută

„Cauza nu a fost stabilită încă. Există posibilitatea unei interferenţe externe printr-o rachetă, o bombă ori altă acţiune”, a afirmat Michel Aoun vineri, scrie New York Times.

O sursă oficială familiară cu investigațiile inițiale a declarat pentru Reuters, miercuri, că lipsa de acțiune și neglijența au fost de vină pentru explozie, după ce problema a ajuns în fața mai multor comisii și judecători și „nimic nu a fost făcut” timp de ani de zile.

Aoun, care a promis o anchetă completă, a spus că 16 de oficiali portuari au fost reținuți ca parte a anchetei.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și