Prima pagină » Știri externe » România va cumpăra un nou sistem Patriot. O țară europeană va cotiza cu 127 milioane $ printr-un act de angajament și sprijin

România va cumpăra un nou sistem Patriot. O țară europeană va cotiza cu 127 milioane $ printr-un act de angajament și sprijin

România va cumpăra un nou sistem Patriot. O țară europeană va cotiza cu 127 milioane $ printr-un act de angajament și sprijin
Sursa Foto: Shutterstock

Regatul Norvegiei va contribui cu 1.4 miliarde NOK (127 milioane USD = 585.406.500 RON) la achiziția unui sistem Patriot pentru România, a anunțat Ministerul Apărării Naționale

Ministerul Apărării Naționale salută inițiativa Norvegiei de a sprijini România în achiziția unui sistem avansat de rachete sol-aer Patriot de fabricație americană.  Decizia guvernului norvegian privind contribuția sa semnificativă la achiziție a fost anunțată la Reuniunea Consiliului statelor nordice de la Reykjavik, care are loc în perioada 28-31 octombrie.

Norvegia contribuie la plata parțială a achiziției unui nou sistem Patriot

Această contribuție financiară este parte a Inițiativei de Acțiune Imediată pentru Apărarea Antiaeriană (Immediate Action on Air Defense) coordonată de Germania. România își va consolida securitatea și apărarea spațiului euro-atlantic prin reînnoirea și extinderea capabilităților de apărare aeriană.

„Ministerul Apărării Naționale subliniază că această cooperare strânsă între România și Norvegia reflectă angajamentul comun și neclintit al ambelor națiuni în fața provocărilor de securitate actuale, precum și în sprijinul continuu al Ucrainei în fața agresiunii nejustificate a Federației Ruse”, potrivit site-ului MApN.

„Prin această contribuție semnificativă, Norvegia demonstrează nu numai sprijinul său ferm pentru România, dar și angajamentul față de securitatea aliată. Continuăm să stăm împreună alături de Ucraina în aceste momente critice”, a declarat ministrul apărării naționale Angel Tîlvăr.

Zelenski îi solicită României să ia parte activ la apărarea Ucrainei de bombardamentele rusești

Sursa Foto: Shutterstock

Sursa Foto: Shutterstock

Totodată, președintele ucrainean a solicitat României să doboare rachetele și dronele rusești care pătrund în spațiul ucrainean. Oficialii de la Kremlin au avertizat că implicarea statelor membre NATO în combaterea bombardamentelor rusești ar atrage alianța într-un război direct cu Federația Rusă.

Guvernul României se așteaptă să primească un alt sistem la schimb. Reamintim că la solicitarea președintelui american Joe Biden din vară,  CSAT a decis să doneze sistemul de apărare pe 20 iunie, deși a constatat că ar putea face România „vulnerabilă operațional”. CSAT a solicitat Statelor Unite să ofere României la schimbul unui sistem de apărare în valoare de 1 miliard de dolari un sistem similar sau echivalent.

România vrea un nou sistem Patriot la schimb sau „un echipament similar”

România ar urma să înlocuiască sistemul Patriot cu altul, într-o configurație similară și cu fonduri externe nerambursabile. Recepția ar putea costa 60 milioane de dolari.  Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul Guvernului pe 3 septembrie privind donarea sistemului de rachete sol-aer. Au fost 245 de voturi pentru, 29 împotrivă şi o abţinere.

Pe 5 septembrie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind transferul sistemului de apărare anti-aeriană sol-aer. România a achiziționat șapte sisteme Patriot de la Statele Unite cu aproape 4 miliarde de dolari, dar numai patru au sosit și doar două dintre ele au devenit operaționale. Iar acum, unul a fost acum cedat Ucrainei.

Ce este Patriot?

MIM-104 Patriot este un sistem de rachete sol-aer (SAM) utilizat de Armata Statelor Unite și de mai multe state aliate. Este fabricat de contractorul de apărare american Raytheon și este introdus în sistemul de apărare SUA din 1984. Se așteaptă ca sistemul să rămână operațional până cel puțin în 2040. Sistenul utilizează o rachetă avansată de interceptare și sisteme radar de înaltă performanță.

A fost utilizat cu succes de SUA împotriva rachetelor irakiene în războiul din Irak din 2003, de Israel pentru interceptarea rachetelor lansate de grupările teroriste Hamas și Hezbollah și de Arabia Saudită împotriva atacurilor cu rachete lansate de rebelii Houthi.

Citește și: Sistemul Patriot donat Ucrainei a ajuns la destinație. România se așteaptă de la SUA să primească un echipament de apărare similar

 

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și