Prima pagină » Știri externe » Românii, „carne de tun” pentru abatoarele germane! „Vin în țară și tot ce au câștigat dau la doctori!”

Românii, „carne de tun” pentru abatoarele germane! „Vin în țară și tot ce au câștigat dau la doctori!”

Românii, „carne de tun” pentru abatoarele germane! „Vin în țară și tot ce au câștigat dau la doctori!”

Românii sunt „carne de tun” pentru abatoarele din Germania! Mii de conaționali lucrează în fabricile de acolo.

Dinu, un român care muncește de 12 ani în domeniu, spune că în Germania sunt condiții inumane de muncă!

„Bătaie de joc totală!”

„Chestia cu Germania…da, este bătaie de joc totală, totală, în general, 90%. Cea mai nepotrivită țară unde ai putea să te duci să lucrezi, din punctul meu de vedere, este Germania. Chiar nu este ceea ce trebuie. Am fost și eu în aproape toată Europa, dar mai greu decât în Germania nu am muncit nicăieri. Și nici remunerația nu a fost, dacă stau să mă gândesc, chiar nu a fost ceea ce trebuia”, a spus Dinu, fost muncitor în abatoarele nemțești, pentru alephnews.ro.

Dinu a trudit în cinci abatoare din Germania, unde nu s-ar mai întoarce.

„Dacă lucrezi cu contract german, daca ești tânăr, atunci lucrezi și plătești la stat foarte mult. Eu nu văd motivația. Pentru ce ai pleca? Înainte era cu totul altceva, se lucra pe detașare. Se făceau angajări în România și plecai detașat la punctul de lucru în Germania”, a spus omul.

„Acolo tranșează 5 tone per om pe zi!”

Vasile Pleșca are 250 de angajați în abatorul lui din Pașcani, județul Iași. Anual, 40% dintre cei cu care lucrează pleacă la muncă la firmele din vestul Europei.

„Noi avem salariul mediu la Avastar în jur de 1.000 de euro brut. Și în Germania sau în Belgia, cât câștigă unul dintre ei? Prin firmele de intermediere, din ce știu, între 1.500 și 1.800 de euro”, a spus proprietarul Avastar Pașcani.

„Nu știm cum prețul cărnii e mai mic, chiar dacă au costul cu forța de muncă mai mare, dar au productivitate mult mai mare, deoarece au investit foarte mult în partea de automatizare. Acolo, lucrând în bandă, au o normă zilnică, iar dacă vorbim ca și rentabilitate, ei tranșează de patru, cinci ori mai mult decât tranșează la mine în unitate. Dacă la noi, să zicem, tranșează 800 kg – o tonă per om, acolo tranșează cinci tone per om, pe zi”, a afirmat acesta.

Alexandru Șcheul, proprietarul unui abator din Suceava, a declarat: „Acolo este o muncă asiduă, nu e ca la noi. Vă spun sincer, eu am avut băieți care au plecat de la noi și au spus că nu se compară cu ce făceau aici, acolo lucrează 14-16 ore și schimbă trei-patru tricouri pe schimb, pentru că este o muncă pe bandă și acolo nu te așteaptă colegul. Îşi mănâncă sănătatea în primul rând şi după vin în ţară şi tot ce au câştigat dau la doctori”.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și