Prima pagină » Știri externe » ROMÂNII, JIGNIȚI „ȘTIINȚIFIC”. O nouă specie de dinozaur descoperită în Franța a primit numele de „dinozaur țigan”, pentru că seamănă cu „verii români”

ROMÂNII, JIGNIȚI „ȘTIINȚIFIC”. O nouă specie de dinozaur descoperită în Franța a primit numele de „dinozaur țigan”, pentru că seamănă cu „verii români”

ROMÂNII, JIGNIȚI
De data asta au mers prea departe. MĂREȘTE IMAGINEA CA SĂ VEZI CUM ceea ce părea o DESCOPERIRE ISTORICĂ în franța a fost...

O echipă de cercetători din Franța și Belgia a numit o nouă specie de dinozaur descoperită în regiunea franceză Aix-en-Provence „dinozaurul țigan”, pe motiv că este înrudit cu o specie de dinozaur găsită în România, informează AFP, potrivit Le Point. Descoperirea, pe cât de importantă pentru paleontologia mondială, riscă să zădărnicească eforturile recente ale politicienilor francezi de a veni cu o nouă abordare asupra problemei romilor de pe teritoriul Franței, majoritatea originari din România și Bulgaria.

Atsinganosaurus velauciensis (adică „dinozarului țigan”) a trăit în urmă cu 75 de milioane de ani, în Cretacicul superior, și face parte din familia titanozaurilor (dinozaur ierbivor de talie mare). Până în prezent, în Europa au mai fost descoperite doar trei specii de titanozauri. Dat fiind că asemenea descoperiri au fost făcute și în țara noastră, paleontologii care au lucrat în Aix-en-Provence au decis că legătura dintre dintre dinozaurul lor și „verii din România” justifică numele de „dinozaur țigan”.

„Am găsit mai bine de 70% din scheletul animalului, însă din păcate nu și craniul. Vom putea să realizăm o reconstituire fidelă”, a declarat Geraldine Garcia, cercetătoarea de la Universitatea din Poitiers care a condus proiectul din sud-estul Franței, conform AFP.

Situl de 300 de metri pătrați, care se află lângă orașul Velaux, a fost descoperit în 1993, însă săpăturile nu au început decât în 2002. În total, au existat trei reprize de săpături – în 2002, 2009 și 2012 – , făcute de echipa de la Universitatea din Poitiers, în colaborare cu Institutul Regal de Științe Naturale din Bruxelles. Lucrările au avut loc în cea mai mare discreție, scrie presa franceză, pentru a preveni eventualele jafuri.

Pe lângă „dinozaurul țigan”, paleontologii au mai descoperit un craniu de crocodil, precum și fragmente din scheletele altor specii de dinozauri. După ce vor fi studiate, toate aceste fosile vor ajunge în muzeul orașului Velaux, căruia îi aparține situl în care au fost găsite.

Franța încearcă o nouă aborsare în problema romilor

Sâmbătă, premierul francez Jean-Marc Ayrault a anunțat că Franța va negocia cu România și Bulgaria, în vederea găsirii unei noi strategii pentru problema romilor, potrivit AFP, citată de Mediafax.

Totodată, premierul lui Hollande a declarat că țara sa va cere „în zilelele următoare” o reuniune a Consiliului European, pentru a discuta despre imigranții de etnie romă. „Vrem ca această problemă să fie tratată la scară europeană și vom cere în zilele următoare o reuniune a Consiliului European”, a anunțat Ayrault.

Planurile francezilor vin după ce mai multe tabere ilegale de romi din Franța au fost desființate în această vară, proceduri care au fost contestate de diverse asociații împotriva discriminării și chiar și de o aripă a Partidul Socialist aflat la putere.

Săptămâna trecută, însă, după o reuniune interministerială pe tema taberelor de romi prezidată de Jean-Marc Ayrault, Parisul a anunțat că va flexibiliza condițiilor de angajare pentru cetățenii români și bulgari, mai ales pentru cei de etnie romă. Decizia a fost lăudată atât de Comisia Europeană, cât și de România. Ministerul Afacerilor Externe, condus de Titus Corlățean, a „salutat” imediat, prin intermediul unui comunicat, „maniera de care guvernul francez dă dovadă în abordarea constructivă a integrării populației de etnie romă”.

Autor
Autor

Citește și