Românii, printre cei mai nemulțumiți cetățeni din Europa de Sud-Est privind taxele și politicienii

Publicat: 11 11. 2013, 13:04
Actualizat: 11 11. 2013, 13:04
Românii sunt printre cei mai nemulțumiți cetățeni din Europa de Sud-Est în ceea ce privește sistemul de taxare și prestația politicienilor, având o marjă foarte redusă de toleranță la noi creșteri de taxe, potrivit unui studiu Daedalus realizat înainte de anunțarea noilor măsuri fiscale.

Românii sunt printre cei mai nemulțumiți cetățeni din Europa de Sud-Est în ceea ce privește sistemul de taxare și prestația politicienilor, având o marjă foarte redusă de toleranță la noi creșteri de taxe, potrivit unui studiu Daedalus realizat înainte de anunțarea noilor măsuri fiscale.

„Doar unul din zece români se declară mulțumit sau foarte mulțumit de sistemul de taxare (10,5%) sau de politicieni (8,2%). Nemulțumirea față de aceste două aspecte reprezintă un fenomen general în regiune. Cu toate acestea, în ceea ce privește taxele, România ocupă penultimul loc, cu o medie semnificativ mai mică decât cea a regiunii (10,5% România față de 14,4% media regiunii)”, se arată într-un comunicat al Daedalus Millward Brown.

Mai nemulțumiți decât românii în ceea ce privește sistemul de taxare sunt doar sârbii (9,5%). La celălalt capăt al clasamentului, Slovacia (19,1%), Turcia (18,7%) și Bulgaria (18,1%) au un număr de aproape două ori mai mare de cetățeni mulțumiți de acest aspect decât cei din România.

„Datele au fost culese înainte de anunțurile privind majorarea taxelor în România, ceea ce amplifică semnificația acestor scoruri mici. Practic există o marjă foarte redusă de toleranță a populației față de noi creșteri de taxe”, a declarat Daniel Enescu, Managing Partner Daedalus Millward Brown.

În ceea ce privește satisfacția față de politicieni, România este pe antepenultimul loc în regiune (8,2%), scoruri mai mici obținând doar politicienii din Bulgaria (5,7%) și Croația (4,7%).

În ciuda frământărilor sociale din ultima vreme, politicienii turci au de departe cea mai mare susținere a populației, cu un nivel de mulțumire de trei ori mai mare decât cel din România (30,3%).

Studiul a fost realizat în șapte țări din sud-estul Europei (România, Bulgaria, Serbia, Croația, Turcia, Cehia și Slovacia), pe un eșantion de 2.306 de respondenți, și arată nivelul de mulțumire al cetățenilor privind diverse aspecte care contribuie la calitatea vieții.

Datele au fost culese în luna august. Ulterior, Guvernul a anunțat că va introduce noi accize la carburanți și un impozit pe proprietate pentru construcțiile speciale, precum centrale hidroelectrice, stații și posturi de transformare, centrale termoelectrice și nuclearo – electrice, piste și platforme, sonde de țiței, gaze și sare, rampe de încărcare – descărcare, coșuri de fum și turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleștee, iazuri, bazine, linii și cabluri aeriene de telecomunicații.