Prima pagină » Știri externe » Românii și bulgarii sunt încurajați de un sindicat britanic să-și ceară drepturile de muncă. Cât îi costă consultanța

Românii și bulgarii sunt încurajați de un sindicat britanic să-și ceară drepturile de muncă. Cât îi costă consultanța

Românii și bulgarii sunt încurajați de un sindicat britanic să-și ceară drepturile de muncă. Cât îi costă consultanța
Cel mai mare sindicat și susținător financiar al laburiștilor aflați în opoziție în Marea Britanie, Unite, se oferă să-i învețe pe românii și bulgarii din Regatul Unit să își ceară drepturile după liberalizarea pieței muncii, la 1 ianuarie. Consultanța este oferită ca recompensă la încrierea în sindicat, scrie Daily Mail în ediția de astăzi.

Cel mai mare sindicat și susținător financiar al laburiștilor aflați în opoziție în Marea Britanie, Unite, se oferă să-i învețe pe românii și bulgarii din Regatul Unit să își ceară drepturile după liberalizarea pieței muncii, la 1 ianuarie. Consultanța este oferită ca recompensă la înscrierea în sindicat, scrie Daily Mail în ediția de astăzi.

Deși are peste un milion și jumătate de membri, Unite caută și alții, tipărind deja formulare de înscriere în română și în bulgară, în ciuda faptului că atât guvernul conservator cât și laburiștii din opoziție au susținut constant că imigranții trebuie să vorbească bine engleza.

Românilor și bulgarilor fără slujbe li s-a făcut oferta de a fi membri contra sumei de 50 pence pe săptămână, aproximativ 2,5 lei. În schimb, li se promite asistență pentru a cere Guvernului toate formele de sprijin la care ar avea dreptrul.

Publicația britanică menționează, în acest context considerat îngrijorător la Londra, întâlnirea din 2011 dintre coordonatoarea politică a sindicatului, Clare Moody  și reprezentanții PSD Alexandru Petrescu (liderul PSD Anglia) și Ciprian Bolos (vicepreședinte PSD Diaspora), într-o „încercare de a urgenta intrarea românilor de pe teritoriul Mariii Britanii în Unite”.

Guvernul a refuzat până acum să estimeze măcar câți imigranți vor veni să se stabilească în Marea Britanie după liberalizarea pieței muncii la 1 ianuarie, însă experții britanici vorbesc de câteva sute de mii în următorii ani. Deocamdată, cifrele neoficiale indică faptul că în Regatul Unit trăiesc în jur de jumătate de milion de români.

Conservatoarea Priti Patel a catalogat comportamentul Unite drept „fără rușine”, susținând că, în opinia sa, „este incredibil de iresponsabil”. „Laburiștii sunt cei care au deschis porțile pentru imigranții din salte state UE. Acum, aliații lor din sindicat îi încurajează practic să vină, dându-le sfaturi despre cum ne pot exploata istemul de beneficii”, a reclamat ea.

Citește și