Roverul Curiosity a colectat probe de praf de rocă de pe Marte
Roverul Curiosity a reușit să foreze îndeajuns de adânc în roca de pe Marte, pentru a colecta praf ce urmează să fie analizat de specialiști, informează news.bbc.co.uk.
Praful fin și gri din spațiul de 6 centimetri forat de roverul NASA va fi inspectat înainte de a fi dus în laboratorul de la bordul robotului. Acțiunea este o premieră în ceea ce privește studierea planetelor. Până acum nicio rocă de pe altă planetă nu a fost analizată în această manieră. Agenția Spațială Americană a apreciat că această acțiune este „o reușită imensă”.
„Aceasta este cea mai mare reușită a roverului Curiosity de la aducerea sa pe planetă, în august”, a declarat șeful misiunii, John Grotizinger. Acțiunea de forare este esențială în misiunea lui Curiosity care se plasează în craterul Gale, la ecuatorul planetei Marte. Oamenii de știință vor să afle dacă mediul de pe Marte, a susținut sau susține viață. Praful de rocă va fi analizat în laboratoarele roverului. Oamenii de știință vor să afle compoziția minerală a rocii, cu o atenție sporită asupra eventualei prezențe a unor combinații de carbon.
Curiosity, un vehicul de o tonă, cu șase roți, care a costat 2,5 miliarde de dolari, cel mai greu și mai sofisticat robot trimis vreodată pe Marte, a coborât în zona ecuatorului marțian în craterul Gale pe 6 august 2012, pentru o misiune de doi ani. Principalul obiectiv al misiunii este acela de a determina dacă planeta roșie a permis în trecutul ei existența vieții microbiene.