Prima pagină » Știri externe » Rubla scade puternic din cauza violențelor din Ucraina

Rubla scade puternic din cauza violențelor din Ucraina

Rubla scade puternic din cauza violențelor din Ucraina
Rubla scade puternic din cauza violențelor din Ucraina

Agravarea violențelor din Ucraina, unde bilanțul victimelor a depășit 5.000 de persoane, a readus regiunea în atenția investitorilor, care în ultimele câteva luni se concentraseră pe scăderea prețurilor petrolului, dobânzile în creștere și riscurile de retrogradare a ratingurilor Rusiei, relatează Bloomberg.

Statele Unite și Uniunea Europeană au avertizat că Rusia ar putea fi supusă unor noi sancțiuni, în urma unui atac cu rachete asupra orașului port Mariupol, care a avut loc sâmbătă.

La ora transmiterii știrii, rubla este în declin cu 3%, la 65,66 unități pentru un dolar, pe fondul zvonurilor că grupul petrolier Rosneft va schimba în dolari 400 de miliarde de ruble (6,1 miliarde dolari) obținute dintr-o emisiune de obligațiuni care va fi lansată luni.

Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, are datorii de 19,5 miliarde de dolari scadente în acest an, potrivit unei prezentări a companiei din octombrie anul trecut.

Escaladarea luptelor din estul Ucrainei are loc în timp ce agenția Standard&Poors”s 500 analizează dacă să mențină ratingul Rusiei la cea mai scăzută treaptă a categoriei recomandată pentru investiții. S&P 500 a anunțat luna trecută că există o probabilitate de cel puțin 50% ca ratingul Rusiei să fie retrogradat în categoria junk, nerecomandată investițiilor, până la sfârșitul lunii ianuariei.

„Ce vedem acum în Ucraina este un război în toată legea, ceea ce este un semnal de alarmă pentru investitori, în privința activelor rusești. Există o probabilitate ridicată ca S&P să retrogradeze ratingul Rusiei în categoria junk, ceea ce ar fi cu adevărat dureros pentru Rusia, pe termen lung”, a declarat Andrei Vașevnik, director de investiții la R&B Investment Fund în Moscova.

Costul asigurării pentru default al obligațiunilor Rusiei pe termen de cinci ani a crescut pentru prima oară în ultimele trei zile, cu 0,19 puncte procentuale, la 5,75%, al cincilea cel mai ridicat nivel la nivel global. Randamentul acestor obligațiuni a urcat cu 0,43 puncte procentuale, la 15,13%.

Citește și