Pozițiile Iranului și marilor puteri cu privire la programul nuclear iranian sunt „încă foarte îndepărtate”, a declarat sâmbătă Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, care conduce negocierile Grupului 5+1, la finalul unei reuni fără un acord, în Kazahstan, relatează AFP.
După două zile de „negocieri lungi și untense, este clar că pozițiile” celor două părți „rămân foarte îndepărtate”, le-a spus Ashton unor jurnaliști, la un hotel din Almaty în care s-au desfășurat negocierile.
Țările din cadrul Grupului 5+1 (cei cinci memebri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, și anume Statele Unite, Franța, Marea Britanie, Rusia și China, plus Germania) și Iranul nu au reușit să ajungă la un acord asupra datei și locului viitoarei runde, a adăugat Lady Ashton.
„Am conchis, deci, că toate părțile se vor întoarce în capitala lor, pentru a evalua unde se află procesul” de negociere, a mai spus ea.
„Voi rămâne în contact cu (negociatorul-șef iranian Said) Jalili pentru a vedea cum vom continua”, a subliniat șefa diplomației europene.
Nu există o „înțelegere reciprocă” între cele două părți, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov.
În cadrul precedentei runde, care s-a desfășurat în același loc, Grupul 5+1 a prezentat o ofertă privind „suspendarea”, ci nu „încetarea” activităților de îmbogățire a uraniului până la un nivel de 20% în Iran.
Ei au propus, în schimb, o atenuare a unor sancțiuni asupra comerțului cu aur și sectorului petrochimic, care sugrumă economia iraniană.
Însă Iranul a insistat încă din deschiderea noii runde asupra recunoașterii dreptului său de a îmbogăți uraniu și a prezentat o „propunere detaliată”, se pare neconvingătoare pentru membrii Grupului 5+1.
Puteri occidentale și Israelul – un inamic recunoscut al Iranului – suspectează Teheranul că încearcă să fabrice cu ajutorul uraniului îmbogățit arma atomică, sub acoperirea programului său nuclear civil, ceea ce Republica islamică dezminte.
Rezoluțiile ONU care sancționează Iranul din cauza activităților sale nucleare au fost consolidate în mod unilateral, printr-un embargo bancar și petrolier, de către Uniunea Europeană și Statele Unite.