Prima pagină » Știri externe » Rupert Murdoch ar putea pierde 1 miliard de lire sterline în scandalul interceptărilor telefonice ilegale

Rupert Murdoch ar putea pierde 1 miliard de lire sterline în scandalul interceptărilor telefonice ilegale

Rupert Murdoch ar putea pierde 1 miliard de lire sterline în scandalul interceptărilor telefonice ilegale
News Corp., grupul media deținut de magnatul Rupert Murdoch, ar putea pierde o sumă estimată la 1 miliard de lire sterline în scandalul interceptărilor telefonice ilegale, procesul în acest caz urmând să debuteze luni, la Londra, informează presa internațională.

News Corp., grupul media deținut de magnatul Rupert Murdoch, ar putea pierde o sumă estimată la 1 miliard de lire sterline în scandalul interceptărilor telefonice ilegale, procesul în acest caz urmând să debuteze luni, la Londra, informează presa internațională.

Această sumă a fost vehiculată de unul dintre foștii directori ai companiei News Corp. într-o întâlnire pe care a avut-o în trecut cu jurnaliștii tabloidului The Sun. Discuția a fost înregistrată în mod „secret” și transcriptul său a apărut acum în mai multe publicații, informează huffingtonpost.com.

Astfel, potrivit lui Tom Mockridge, fostul director al diviziei britanice de publishing a News Corp., scandalul interceptărilor telefonice ilegale va costa compania „minimum 500 de milioane de lire sterline, dacă nu chiar un miliard de lire sterline”.

Estimările lui Mockridge diferă în mod substanțial de cifrele anunțate anterior de companie, care estima pierderile cauzate de interceptări la aproximativ 448 de milioane de dolari.

Scopul întâlnirii lui Tom Mockridge cu jurnaliștii de la The Sun – care a avut loc în noiembrie 2012 – a fost acela de a-i informa cu privire la suspendarea unui nou ziarist cercetat în acest caz de interceptări și de plăți ilegale către ofițeri de poliție. Până în prezent, 22 de jurnaliști au fost deja arestați în acest caz.

Mockridge a părăsit News International în decembrie 2012, ulterior fiind numit director executiv al companiei Virgin Media.

News Corporation și News International sunt în mijlocul unui scandal privind interceptări telefonice ilegale, care a început în Marea Britanie în 2011, dar se pare că are ramificații și în Statele Unite ale Americii.

Potrivit poliției britanice, publicația News of the World, deținută de grupul media, ar fi interceptat convorbirile a numeroase persoane, între care familiile unor adolescenți asasinați. Aceste dezvăluiri au ridicat întreaga clasă politică din Marea Britanie împotriva lui Rupert Murdoch.

Potrivit AFP, procesul interceptărilor telefonice ilegale practicate de tabloidul britanic va începe luni la Londra, printre cele mai sonore nume cercetate în acest dosar numărându-se și doi apropiați ai premierului britanic David Cameron.

Audierile, care ar putea dura patru luni, vor face lumină în acest caz în care tabloidul News of the World – care a fost închis în anul 2011 – este acuzat că a interceptat ilegal, începând din anii 2000, telefoanele a circa 600 de persoane, între care se numără și celebrități precum cântărețul Paul McCartney și actorul Hugh Grant.

Atenția mediatică se va centra cu siguranță asupra redactorului-șef al News of the World, Rebekah Brooks, care, împreună cu soțul său, Charlie Brooks, erau apropiați ai lui David Cameron.

Rebekah Brooks era redactor-șef la News of the World în momentul comiterii faptelor care îi sunt imputate. În plin scandal, în iulie 2011, ea a demisionat din postul de directoare a News International. Rebekah Brooks, fosta protejată a influentului patron de presă Rupert Murdoch, a pledat nevinovat la acuzațiile de interceptare a telefoanelor, corupere a funcționarilor și obstrucționarea justiției.

Pe de altă parte, acest scandal a provocat un adevărat seism în presa britanică, unde au fost puse în discuție practicile folosite de mass-media. În plus, a afectat clasa politică – fiind inculpat Andy Coulson, la rândul său fost redactor-șef al News of the World și fost consilier al premierului David Cameron – și poliția – Paul Stephenson, șeful Scotland Yard, a demisionat.

Închiderea publicației News of the World (NOTW), cu o istorie de 168 de ani, în care a reușit să ajungă printre cele mai populare titluri din Marea Britanie, nu a pus capăt scandalului interceptărilor telefonice ilegale.

Se știe că telefoanele a sute, chiar mii de personalități – membri ai familiei regale, politicieni, vedete de cinema și sportive – au fost ascultate de jurnaliști.

Citește și