Prima pagină » Știri externe » Rusia a amenințat câteva state est-europene, între care și R.Moldova, să nu voteze rezoluția ONU

Rusia a amenințat câteva state est-europene, între care și R.Moldova, să nu voteze rezoluția ONU

Rusia a amenințat câteva state est-europene, între care și R.Moldova, să nu voteze rezoluția ONU
Rusia a amenințat câteva state est-europene și din Asia Centrală cu repercusiuni dacă votează în favoarea unei rezoluții ONU în această săptămână, care să declare invalid referendumul din Crimeea, au declarat diplomați de la Națiunile Unite, citați de Reuters în pagina electronică.

Această dezvăluire despre amenințările Rusiei are loc după ce Moscova a acuzat țările occidentale că folosesc o „presiune rușinoasă, până la șantaj politic și amenințări economice”, în încercarea de a convinge cele 193 de state membre ONU să sprijine o rezoluție privind criza din Ucraina.

Potrivit interviurilor cu diplomați din cadrul ONU, dintre care majoritatea au preferat să vorbească sub acoperirea anonimatului de teamă să nu înfurie Moscova, țintele amenințărilor ruse au fost R.Moldova, Kîrgîzstan, Tadjikistan dar și numeroase țări africane.

Un purtător de cuvânt al Misiunii Rusiei la ONU a negat că Moscova ar fi amenințat vreo țară cu repercusiuni dacă susțin vreo rezoluție. „Noi nu amenințăm niciodată pe nimeni. Noi doar explicăm situația”.

Potrivit diplomaților, amenințările ruse nu au fost specifice. Dar ei susțin că destinatarilor le-au fost clare avertizările de a nu susține rezoluția, altfel măsurile Rusiei împotriva lor ar include expulzarea muncitorilor imigranți de pe teritoriul rus, întreruperea livrărilor de gaz sau interzicerea unor importuri către Rusia pentru a le provoca probleme economice.

În cele din urmă, rezoluția care declară votul din Crimeea din 16 martie în favoarea separării de Ucraina ca neavând „nicio validitate” a fost adoptată cu 100 de voturi pentru, 11 împotrivă și 58 de abțineri. Alte 24 de state membre ONU nu au votat.

Delegațiile Kîrgîzstanului și Tadjikistanului nu au răspuns solicitării Reuters de a comenta acuzațiile privind amenințările ruse. Ambele țări s-au aflat printre cele 24 care nu au votat miercuri.

Dar ambasadorul Republicii Moldova la ONU, Vladimir Lupan, a acceptat să vorbească despre acest subiect. Întrebat dacă rușii au sugerat, direct sau indirect, că fostele republici sovietice vor fi pedepsite dacă vor vota în favoarea rezoluției, Lupan a declarat: „Nu am fost prezent la această discuție și nu pot nega sa confirma acest lucru pentru dumneavoastră”.

„Și, în mod normal, înainte de vot, discuți cu numeroase țări”, a declarat el pentru Reuters. „Acest subiect a fost într-adevăr discutat între autoritățile moldovene și cele ruse. Discutăm, de asemenea, cu partenerii noștri (din Uniunea Europeană)”, a adăugat el.

Câțiva diplomați au declarat pentru Reuters că R.Moldova s-a numărat printre țările supuse presiunilor de către Moscova înaintea votului. În cele din urmă, delegația moldovenească a sfidat Rusia și s-a alăturat Ucrainei, Statelor Unite, UE și altor țări occidentale votând în favoarea rezoluției.

Lupan a declarat, de asemnea, că Occidentul nu a amenințat R.Moldova.

Rusia nu este singura țară acuzată de astfel de tactici la ONU. Înaintea unor decizii importante în Consiliul de Securitate, se știe că diplomații marilor țări încearcă să „cumpere” voturi din partea celor zece membri nepermanenți folosind o combinație de amenințări și stimulente.

Citește și