Rusia a blocat suma de peste 400 de milioane de dolari aparținând fostului patron al Băncii Moscovei, aflat în exil și vizat de un mandat de arestare în cadrul unui dosar implicând-o pe soția fostului primar al Moscovei, a anunțat marți Ministerul rus de Interne, relatează AFP.
„Peste 400 de milioane de dolari, aparținând fostului președinte-director general al Băncii Moscovei Andrei Borodin, sunt «înghețați» de anchetă”, anunță Serviciul de presă al Departamentului pentru anchete din cadrul ministerului, într-un comunicat.
Această sumă de bani se află în mai multe conturi în Elveția, Belgia și Luxemburg, precizează aceeași sursă.
O serie de bunuri imobile (terenuri, șantiere în curs), mașini de lux, peste opt milioane de acțiuni la Banca Moscovei de ținute de către Borodin prin intermediul societății Plenium Invest Ltd și suma de 125 de milioane de ruble (aproximativ 3,1 milioane de euro), plasată în conturile acestei firme, au fost de asemenea confiscate, adaugă ministerul.
Borodin este vizat de un mandat de arestare pentru escrocherie, în cadrul unui dosar politico-financiar implicând-o pe Elena Baturina, soția miliardarului Iuri Lujkov, fost primar al Moscovei.
Potrivit ministerului, Rusia lucrează la această anchetă în „strânsă colaborare” cu Interpolul și organe competenete dintr-o serie de țări.
Fostul președinte-director general este suspectat că în 2009 a acordat în mod necuvenit, împreună cu adjunctul său Dmitri Akulinin, un împrumut în valoare de aproximativ 13 miliarde de ruble (aproximativ 320 de milioane de euro) unei societăți aparținând Elenei Baturina.
Banca Moscovei, a cincea cea mai importantă din țară, era controlată la, vremea faptelor, în proporție de 60% de către Primăria capitalei ruse. Primarul Iuri Lujkov, care a intrat în conflict cu puterea, a fost destituit în 2010.
Borodin s-a refugiat la Londra în aprilie 2011. El a fost nevoit, împreună cu Akulinin, să vândă aproximativ 20% din deținerile la bancă, anunțând ulterior că a fost obligat să își vândă partea unui cumpărător apropiat Kremlinului.
În iulie 2011, a fost adoptat un plan de salvare cu o valoare-record de 9,8 miliarde de euro favorabil Băncii Moscovei – care a fost trecută sub controlul băncii semipublice VTB -, scopul planului fiind evitarea falimentului acestei instituții.