Operațiunea a marcat astfel un an de la embargoul impus de Moscova importurilor unor produse alimentare, ca răspuns la sancțiunile adoptate de Occident împotriva sa după ce a anexat Crimeea.
Distrugerea alimentelor a provocat un val de furie în rândul activiștilor împotriva sărăciei, care subliniază că ar fi putut să le fie oferite săracilor.
Un compresor a avut nevoie de o oră să distrugă un munte de nouă tone de brânză. Alt lot urma să fie indendiat. Cutii de șuncă au fost, de asemenea, incinerate. Piersici și tomate urmau să fie distruse cu ajutorul unor tractoare.
Foamete
Lideri religioși ruși s-au declarați indignați de această operațiune a Moscovei. Unul a catalogat aceste acțiuni ca „nebunești, prostești și josnice”.
Rusia a suferit în trecutul recent valuri de foamete notorii, care au afectat milioane de oameni.
Peste 258.000 de oameni au semnat o petiție online prin care-l îndeamnă pe președintele Vladimir Putin să ofere hrana din Occident.
Potrivit autorilor petiției, embargoul impus unor produse alimentare a condus la creșterea prețurilor și la penurii care provoacă dificultăți reale.
Inflația la prețul alimentelor a atins 20%.
Ajutor
Fostul premier rus Mihail Kasianov a declarat că aproximativ 20 de milioane de cetățeni ruși trăiesc sub pragul sărăciei. Distrugerea alimentelor respective este, astfel, dovada unui „adevărat triumf al umanismuui” conducerii ruse, a denunțat el ironic.
Uniunea Europeană (UE) oferă ajutoare exportatorilor de produse lactate, de fructe și legume, pentru a atenua impactul embargoului rusesc.
Comisia Europeană (CE) a anunțat săptămâna trecută că menține o „plasă de siguranță” pentru sectorul lactatelor până în martie 2016, iar pentru producătorii de fructe și legume până în iulie 2016.
Agricultori francezi au blocat drumurile publice, iar în Belgia au avut loc proteste similare. Ei cer prețuri mari pentru produse, subliniind că depun eforturi să rămână în afaceri.