Prima pagină » Știri externe » Rusia a instalat rachete nucleare Iskander în apropierea multor țări membre NATO și UE. Reacția liderilor Alianței Nord-Atlantice

Rusia a instalat rachete nucleare Iskander în apropierea multor țări membre NATO și UE. Reacția liderilor Alianței Nord-Atlantice

Rusia a instalat rachete nucleare Iskander în apropierea multor țări membre NATO și UE. Reacția liderilor Alianței Nord-Atlantice
Detalii în articol

Vladimir Șamanov, președintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), a anunțat luni că au fost instalate siateme de rachete Iskander în Kaliningrad, fără a spune pentru cât timp.

„Da, sistemele Iskander au fost montate. Infrastructura militară străină este considerată în mod automat prioritară pentru a fi atacată”, a declarat Vladimir Șamanov pentru agenția RIA Novosti.

„Decizia reprezintă o reacție la mobilizarea de capabilități militare în apropierea frontierelor” Rusiei, a subliniat Vladimir Șamanov.

Administrația Vladimir Putin a transmis în alte situații că instalarea rachetelor Iskander în Kaliningrad, regiune rusă care are frontiere cu Polonia și Lituania, avea statut temporar, fiind o reacție la suplimentarea capacităților militare americane în țările baltice. Washingtonul a atras atenția în mai multe rânduri că poziționarea unor sisteme de rachete de acest tip în apropierea unor state membre NATO este „destabilizatoare”.

Sistemele balistice Iskander (SS-26 Stone, potrivit terminologiei NATO) sunt mobile, putând lansa rachete cu raze de acțiune de până la 500 de kilometri, cu ogive convenționale ori nucleare.

NATO cere clarificări Rusiei

Alianța Nord-Atlantică și lideri ai țărilor baltice au exprimat preocupări și au cerut clarificări Rusiei în legătură cu decizia de instalare a sistemelor de rachete Iskander în enclava rusă Kaliningrad.

„Este vorba despre o situație foarte gravă… Instalarea sistemelor de rachete este în mod temporar ori altfel? Pur și simplu nu știm”, a declarat Rose Gottemoeller, adjunct al secretarului general NATO.

„Aceste sisteme nu constituie o amenințare doar pentru Lituania, ci pentru jumătate din țările europene”, a avertizat președintele lituanian Dalia Grybauskaite, potrivit FT.

Aproximativ 4.500 de militari NATO sunt staționați în Polonia, Estonia, Letonia și Lituania. Unii analiști se tem că Rusia poate ocupa rapid țările baltice în cazul unui conflict.