Moscova a oprit, începând din 4 august, transportul de petrol prin conducta Drujba către Ungaria, Republica Cehă și Slovacia.
Aceasta deoarece Transneft, operatorul conductei, susține că sancțiunile impuse Rusiei nu permit plata taxei de tranzit către compania ucraineană UkrTransNafta pentru că și băncile rusești sunt supuse sancțiunilor. Compania promite să găsească o soluție pentru a rezolva situația.
În acest context, compania petrolieră ungară MOL a informat că a început să negocieze cu Rusia asumarea comisioanelor.
Potrivit ultimului pachet de sancțiuni aprobat de statele europene, băncile sunt obligate să primească aprobarea autorităților guvernamentale înainte de a permite o tranzacție, astfel că acestea nu pot decide singure în această privință, susțin cei de la Transneft, citați de Bloomberg.
MOL și Unipetrol sunt principalii cumpărători de petrol prin intermediul conductei Drujba, în timp ce Lukoil, Rosneft și Tatneft din Rusia sunt principalii furnizori de petrol.
Rusia a mai dat vina pe sancțiunile internaționale pentru reducerea fluxurilor de gaze naturale către Europa prin conducta Nord Stream. O perturbare a fluxurilor de petrol ar putea adânci criza energetică din regiune, adăugând presiune asupra inflației și amplificând riscul de recesiune.
Rezervele de combustibil ale Ungariei ar fi deosebit de vulnerabile, iar MOL a anunțat că a inițiat discuții cu partea rusă și ar fi dispusă să își asume plata taxei de tranzit către Ucraina.
„Deși MOL are suficiente rezerve pentru câteva săptămâni, lucrează la o soluție”, a transmis compania printr-un comunicat.
Unitatea slovacă a MOL, Slovnaft, și operatorul ceh Mero CR, au anunțat că se așteaptă ca fluxurile să fie restabilite în câteva zile.
În primele zile ale lunii august, înainte de oprirea fluxului, Rusia a trimis puțin peste 24.000 de barili pe zi în Cehia și același volum în Slovacia prin Drujba, potrivit datelor oficiale.
Ukrtransnafta JSC, care operează rețeaua de conducte de petrol a Ucrainei și supraveghează tranzitul țițeiului prin Drujba, „a încetat să presteze servicii de transport de petrol” pe teritoriul său pe 4 august, a anunțat Transneft într-un comunicat.
Contractul dintre Transneft și Ukrtransnafta prevede plata anticipată a taxelor de tranzit. În timp ce operatorul rus a plătit taxa de tranzit din august pe 22 iulie, a primit banii înapoi pe 28 iulie, a transmis Transneft. Operatorul slovac Transpetrol, într-o declarație separată, a confirmat că plata Transneft nu a fost efectuată și a fost returnată companiei de către bancă.