Rusia a propus Ucrainei o reducere a prețului la gaze. Premierul Iațeniuk: „Cunoaștem capcanele rușilor”

Publicat: 11 06. 2014, 13:33
Actualizat: 03 02. 2019, 14:08

Moscova a propus o scădere cu 100 de dolari a prețului pentru 1.000 de metri cubi, majorat de la 1 aprilie de la 268 la 485 de dolari, a precizat el în cadrul unui consiliu de miniștri difuzat la televiziune.

„Cunoaștem capcanele rușilor: reducerea lor este decisă de Guvern și poate fi suprimată de Guvern. Propunerea noastră rămâne aceeași, trebuie schimbat contractul”, a explicat Iațeniuk.

„Propunerea noastră este să semnăm un contract, să adoptăm un preț de pe piață. Iar toate piedicile pe care ni le pune Rusia din nou sunt inacceptabile”, a adăugat șeful Guvernului.

Moscova și Kievul s-au angajat în negocieri intense, cu scopul de a încerca să evite o întrerupere a furnizării de gaze naturale rusești către Ucraina, care riscă să perturbe aprovizionările țărilor europene.

Gazprom insistă ca Ucraina să plătească toată datoria uriașă la gaze pe care o are – aproximativ 4,5 miliarde de dolari -, amenințând să treacă la un regim de plată în avans pentru efectuarea de livrări către Kiev, ceea ce ar însemna o întrerupere a aprovizionării. Grupul rus a amânat ultimatumul până pe 16 iunie.

Kievul refuză să accepte creșterea prețului aplicată în primăvară de către Gazprom, care include suspendarea unei reduceri cu 100 de dolari a prețului pentru mia de metri cubi, acordate în schimbul prezenței Flotei ruse la Marea Neagră în Crimeea. Moscova a apreciat că această reducere nu mai avea sens după ce a anexat peninsula ucraineană, în martie, în urma unui referendum considerat ilegal de către occidentali.

Potrivit ziarului rus Komersant, Bruxelles-ul a propus luni un preț în jurul valorii de 360 de dolari pentru mia de metri cubi. Reprezentanți ruși s-au dus la Moscova, în aceeași zi, pentru a-i raporta personal lui Vladimir Putin.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, publicat în noaptea de marți spre miercuri, Putin, care a discutat la telefon despre acest subiect cu cancelarul german Angela Merkel, a cerut delegației ruse să continue negocierile, cu „poziții constructive”, în vederea ajungerii la „un acord reciproc avantajos” între Rusia și Ucraina.