Rusia a testat o rachetă cu potențial nuclear pentru a contracara scutul anti-rachetă de la Deveselu
Testul balistic a avut loc miercuri, racheta Iskander fiind lansată din Poligonul Kapustin Iar, situat în regiunea Astrahan, în sud-vestul Rusiei, a anunțat comandantul unității militare, Oleg Kislov, citat de site-ul agenției Tass. Sistemele Iskander au raze de acțiune de 500 de kilometri.
„Vreau să subliniez că aceste tipuri de rachete nu reprezintă încălcări ale Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), deoarece nu au raze de acțiune mai mari de 500 de kilometri”, a argumentat Viktor Bondarev, membru al Consiliului Federației, Camera superioară a Parlamentului Rusiei.
În contextul evoluțiilor geopolitice și escaladării situației internaționale, „măsurile de consolidare a capacităților de apărare au o importanță specială”, a subliniat Viktor Bondarev.
„Dezvoltarea și ulterior activarea noilor rachete de mare precizie destinate atacurilor asupra sistemelor antibalistice și instalațiilor antiaeriene constituie o garanție atât pentru Rusia, cât și pentru securitatea internațională”, a explicat parlamentarul rus.
„Sistemul Iskander are o foarte mare mobilitate, este precis și ar putea ajuta chiar și la contracararea amenințărilor nucleare, având o importanță deosebită în contextul recentelor evoluții din Peninsula Coreea și reacțiilor SUA. Cred că dezvoltarea acestor sisteme reprezintă un factor important de disuasiune”, a continuat Bondarev, subliniind că instalațiile de acest fel sunt poziționate în regiuni de frontieră cu state NATO care găzduiesc elemente antirachetă.
Administrația Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori inițiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România și Polonia, precum și montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul și NATO susțin că instalațiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea amenințărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează amenințarea nord-coreeană.