Rusia acuză că avioane belgiene ale coaliției coordonate de SUA au omorât civili în Siria

Publicat: 19 10. 2016, 16:14
Actualizat: 25 03. 2019, 23:31
Rusia solicită explicații coaliției internaționale coordonate de SUA în legătură cu raiduri efectuate de avioane belgiene care ar fi produs victime civile în orașul sirian Alep, sugerând că s-ar proteja rețeaua Al-Qaida, reacția Guvernului de la Bruxelles fiind convocarea ambasadorului rus.
 
„Avem informații despre bombardamente ale coaliției conduse de Statele Unite, mai ales de avioane belgiene, asupra unor zone civile din orașul sirian Alep. Ne așteptăm ca liderii coaliției internaționale, mai ales Belgia, precum și instituțiile internaționale care au criticat atât de mult raidurile aeriene ruse din Alep, să aibă o reacție adecvată. Aceste lucruri nu pot fi ignorate”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.
 
„Dacă nu comentează nimeni, vom trage concluzia că preocupările nu sunt privind situația civililor din Alep. Toată agitația mediatică are rolul de a proteja Frontul al-Nusra, filiala siriană a rețelei Al-Qaida, și împiedicarea Rusiei să elimine grupurile teroriste din Alep”, precizează Zaharova, potrivit agenției Tass.
 
Ca reacție la aceste acuzații, Ministerul belgian de Externe l-a convocat pentru explicații pe ambasadorul Rusiei.
 
Recent, Statele Unite, Franța și Națiunile Unite au criticat presupuse bombardamente ruse care ar fi avut ca efect moartea unor civili în orașul sirian Alep. Rusia a respins acuzațiile.
 
Statele Unite încearcă să protejeze filiala siriană a rețelei teroriste Al-Qaida și alte grupuri extremiste în cadrul planului care vizează înlăturarea Administrației Bashar al-Assad, a acuzat, pe 30 septembrie, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, pe fondul disensiunilor cu Washingtonul pe tema Siriei. Serghei Lavrov a denunțat încălcarea de către Statele Unite a promisiunilor de a separa grupul Jabhat Fateh al-Sham (Frontul Al-Nusra), filiala siriană a rețelei teroriste Al-Qaida, de grupurile rebele moderate. „Statele Unite au promis solemn că vor avea ca prioritate separarea forțelor opoziției siriene de Frontul Al-Nusra. Însă, în pofida promisinilor repetate, noi avem din ce în ce mai multe motive să credem că, de la bun început, planul SUA a fost să păstreze Frontul Al-Nusra pentru Planul B, adică pentru momentul schimbării regimului”, a afirmat Serghei Lavrov.
 
Șeful diplomației de la Moscova a făcut aceste declarații în contextul în care Statele Unite au insistat ca Rusia să înceteze bombardamentele în zona orașului sirian Alep timp de șapte zile. Rusia a refuzat să suspende atacurile, argumentând că acest interval ar permite regruparea „grupurilor teroriste”.
 
Marți, Administrația Bashar al-Assad a acuzat coaliția coordonată de Statele Unite că intenționează să le permită teroriștilor din cadrul rețelei Stat Islamic să părăsească orașul irakian Mosul pentru a merge în Siria. Coaliția condusă de Statele Unite intenționează să permită trecerea teroriștilor din Mosul spre Siria, a acuzat, potrivit Reuters, Comandamentul armatei siriene, avertizând că va lua toate măsurile de apărare. Conform Damascului, coaliția occidentală a securizat unele drumuri pentru a le permite teroriștilor să se infiltreze în estul Siriei, unde ar urma să creeze „noi fronturi de luptă”.
 
Armata irakiană a lansat luni ofensiva pentru eliberarea orașului Mosul, situat în nordul Irakului, aflat de peste doi ani sub controlul rețelei teroriste sunnite Stat Islamic. „Orice încercare de traversare a frontierei reprezintă un atac asupra suveranității Siriei și va fi confruntat cu toate forțele disponibile”, avertizează armata siriană.
 
Organizația teroristă sunnită Stat Islamic ocupă regiuni în nord-vestul Irakului și în estul Siriei, unde a proclamat un „califat”.
 
Statele Unite oferă susținere armatei irakiene în operațiunile antiteroriste, dar și grupurilor insurgente din Siria care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad. La rândul său, Rusia oferă susținere militară Administrației Bashar al-Assad.
 
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 270.000 de morți.