Rusia acuză că ”sabotori ucraineni” au trecut granița în regiunea Bryansk și ar fi atacat civili. Kievul DENUNȚĂ o ”provocare deliberată” a Moscovei
Oficiali ruși au anunțat că „sabotori ucraineni” au trecut în vestul Rusiei și au atacat câteva sate. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei susține că s-au dat lupte în regiunea Bryansk, în timp ce ucrainenii acuză Moscova de ”provocare deliberată”.
Kremlinul a denunțat joi un „atac terorist”, după ce autoritățile ruse au susținut că luptă cu un grup de „sabotori” ucraineni infiltrați în regiunea Briansk, la granița cu Ucraina.
„Se iau măsuri pentru distrugerea teroriștilor ”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că președintele Vladimir Putin „primește în mod constant rapoarte” despre evoluții.
La rândul său, președinția ucraineană a denunțat drept „provocare deliberată clasică” a Moscovei informațiile de la autoritățile ruse care raportează infiltrarea „sabotorilor” ucraineni în regiunea Bryansk.
„Povestea privind grupul de sabotaj ucrainean în Rusia este o provocare deliberată clasică. Rusia vrea să-și sperie populația pentru a-și justifica” invadarea Ucrainei, a declarat pe Twitter Mykhaïlo Podoliak, consilier al președinției.
El a sugerat că incidentul raportat de serviciile ruse de securitate şi de guvernatorul local în regiunea frontalieră Briansk ar putea fi legat de acţiunea „partizanilor” ruşi, care operează utilizând metode de gherilă.
„Mişcarea partizanilor în Rusia se întăreşte şi devine mai agresivă. Temeţi-vă de partizanii voştri…”, a mai afirmat Podoliak.
Vladimir Putin denunţă un atac comis de „terorişti” şi „neonazişti” în regiunea Briansk
Armata rusă „protejează Rusia și poporul nostru împotriva neonaziştilor și teroriştilor (…), cei care au efectuat un nou atac terorist astăzi [joi] s-au infiltrat pe teritoriul nostru de frontieră și au deschis focul asupra civililor, a declarat președintele rus Vladimir Putin într-un discurs televizat.
Conform Tass, Vladimir Putin și-ar fi anulat o vizită pe teritoriul Rusiei. Vineri se va reuni și Consiliul de Securitate – aparent nu unul de urgență, ci conform planului.
Tass a raportat, citând un oficial de securitate sub protecția anonimatului, că satele Sushany și Lyubechane, au fost atacate de „câteva zeci de luptători înarmați”. Alexander Bogomaz, guvernatorul regiunii Bryansk, care se învecinează cu Ucraina, a declarat că grupul a tras asupra unui vehicul din Lyubechane, ucigând un bărbat și rănind un copil de 10 ani. Tot acesta susține că o dronă ucraineană ar fi lovit și o casă din Sushany.
Agenția rusă de știri Tass, citează Serviciul Federal de Securitate, care susține că activitățile de eliminare a naționaliștilor ucraineni înarmați care au încălcat frontiera de stat sunt în plină desfășurare. Conform forțelor de ordine ruse, sabotorii ar fi luat până la șase ostatici.
Ar fi cel de-al doilea incident de pe teritoriul Rusiei, de la debutul invaziei în Ucraina, pe 24 februarie 2022.
Evenimentele de joi au loc pe măsură ce atacurile cu drone s-au intensificat și mai mult în ultimele zile. La începutul acestei săptămâni, dronele au atacat simultan mai multe regiuni, distrugând o rafinărie de petrol din orașul Tuapse (regiunea Krasnodar). O dronă a căzut chiar și în regiunea Moscovei, o premieră. Și mai la nord, la Sankt Petersburg, spațiul aerian a fost închis pentru câteva ore, marți, armata referindu-se la „antrenament” .
Joi, concomitent cu atacurile din regiunea Briansk, au mai fost semnalate bombardamente în regiunea vecină Kursk, care servește drept bază pentru armata rusă. Se pare că un civil a fost ucis și altul rănit. În ciuda zonelor gri care o înconjoară, această presupusă infiltrare ucraineană a fost comentată pe larg pe canalele ultranaționaliste ruse Telegram sau cele afiliate armatei.
De-a lungul zilei, au fost mai multe zvonuri care au fost ulterior infirmate: împușcături într-un autobuz școlar, moartea unui copil, luare de ostatici civili… Multe voci au cerut bombardarea la scară largă a orașelor ucrainene, un control consolidat al armatei asupra zonelor de graniță sau acţiuni care vizează direct comanda militară şi politică.
Deputatul Mihail Delyagin a cerut astfel „lichidarea lui Zelensky” . Liderul cecen Ramzan Kadyrov a cerut, la rândul său, impunerea legii marțiale în tot sudul Rusiei, în timp ce aceasta este în vigoare doar în regiunile anexate de Moscova. Orice anunt va fi facut abia vineri, ziua in care a fost convocat un Consiliu National de Securitate, potrivit Le Monde.