Rusia acuză Marea Britanie și cere convocarea, de urgență, a Consiliului de Securitate ONU din cauza atacului neurotoxic

Rusia acuză Marea Britanie și cere convocarea, de urgență, a Consiliului de Securitate ONU din cauza atacului neurotoxic
Publicat: 04/04/2018, 23:53

Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU, a cerut organizarea joi a unei reuniuni publice a Consiliului de Securitate ONU. Nebenzia a argumentat că sesiunea este necesară deoarece Rusia este de acord cu principiul că folosirea armelor chimice este „inacceptabilă și trebuie investigată, pentru pedepsirea autorilor”.

Marea Britanie și alte țări occidentale din cadrul NATO și Uniunii Europene atribuie Rusiei atacul neurotoxic comis pe 4 martie în orășelul britanic Salisbury vizându-l pe fostul agent secret rus Serghei Skripal și pe fiica acestuia, Iulia Skripal. Administrația Vladimir Putin a negat orice implicare în acest atac și a cerut dovezi concrete, propunând să participe la investigație. Moscova acuză Guvernul Theresa May de lipsă de transparență privind starea celor doi cetățeni ruși. „Rusia și alte țări membre ale conducerii Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice au fost ținute la distanță de investigație”, a declarat Aleksandr Șulgin, reprezentantul Moscovei la această organizație.

Moscova a sugerat în mai multe rânduri că atacul ar putea fi o înscenare care ar avea obiectivul sancționării Rusiei. Londra susține că Serghei Skripal și fiica lui au fost în stare gravă. Starea Iuliei Skripal s-a îmbunătățit în ultimele zile, afirmă Londra. Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a catalogat drept „revoltător” refuzul Marii Britanii de a oferi acces consular la cei doi cetățeni ruși.

Moscova a cerut miercuri dovezi concrete că atacul neurotoxic din Marea Britanie a avut loc. Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat că Rusia are informații credibile că în casa din Salisbury a lui Serghei Skripal, unde autoritățile britanice susțin că a avut loc atacul chimic, erau animale. „Unde sunt animalele? În ce stare sunt? Este vorba de creaturi vii; dacă a fost folosită o substanță chimică de acest gen în casă, aceste creaturi vii ar fi trebuit să fi fost rănite”, a argumentat Maria Zaharova, citată de agenția Associated Press.

Moscova a cerut Londrei să ofere dovezi că atacul chimic din orășelul Salisbury nu a fost comis de serviciile secrete britanice, avertizând că, în caz contrar, va considera că este o agresiune la adresa unor cetățeni ruși. „O analiză a tuturor circumstanțelor ne conduce să ne gândim la posibila implicare a serviciilor secrete britanice” în atacul neurotoxic din Salisbury. Dacă părții ruse nu îi vor fi prezentate dovezi împotriva acestei ipoteze, vom considera că avem de-a face cu o tentativă de ucidere a cetățenilor noștri ca rezultat al unei provocări politice majore”, a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova.

Experții armatei britanice nu pot demonstra că substanța neurotoxică provine din Rusia

Centrul de cercetare al armatei britanice a anunțat marți după-amiază că nu poate demonstra că substanța neurotoxică folosită în atacul care l-a vizat pe fostul agent secret rus Serghei Skripal a fost fabricată în Rusia. Gary Aitkenhead, directorul Laboratorului pentru Tehnologie și Studii în domeniul Apărării din baza Porton Down, a declarat pentru postul tv Sky News că nu se poate demonstra că substanța utilizată în atacul chimic a fost fabricată în Rusia. „Am reușit să stabilim că este vorba de Noviciok, o substanță neurotoxică de tip militar. Nu am putut identifica sursa cu precizie, dar am furnizat date științifice Guvernului, care apoi a coroborat informații din alte surse pentru a ajunge la concluziile la care au ajuns”, a afirmat Gary Aitkenhead.

Marea Britanie, Statele Unite și Uniunea Europeană atribuie Rusiei atacul chimic care i-a vizat pe 4 martie pe fostul agent secret rus Serghei Skripal și pe fiica acestuia în orășelul britanic Salisbury. Zeci de țări au expulzat aproximativ 150 de diplomați ruși în contextul acestei crize, Statele Unite expulzând 60. În replică, Administrația Vladimir Putin a expulzat același număr de diplomați din țările respective.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar