Rusia acuză NATO de ”escaladarea tensiunilor”, ca reacție la afirmațiile lui Stoltenberg despre armele NUCLEARE

Publicat: 17 06. 2024, 15:06

Administrația Vladimir Putin a acuzat Occidentul de ”escaladarea tensiunilor”, în contextul afirmațiilor secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, privind mobilizarea de arme nucleare suplimentare din cauza amenințărilor generate de Rusia și China.

Alianța Nord-Atlantică discută despre mobilizarea unor bombe nucleare suplimentare, din cauza amenințărilor generate de Rusia și China, a afirmat Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat publicației britanice The Telegraph.

Jens Stoltenberg a argumentat că Alianța Nord-Atlantică trebuie să arate arsenalul nuclear lumii pentru le a transmite un mesaj direct inamicilor.

Secretarul general al NATO a dezvăluit că există consultări între aliați pentru scoaterea rachetelor nucleare din depozite și plasarea acestora în stare de disponibilitate de reacție, astfel încât această atitudine transparentă să fie element de disuasiune.

”Nu voi intra în detalii operaționale despre câte focoase nucleare sunt operaționale și care ar trebui stocate, dar trebuie să existe consultări asupra acestor chestiuni. Și este exact ce facem”, a subliniat Stoltenberg.

”Transparența ne ajută să comunicăm mesajul direct că suntem o alianță nucleară. Sigur că obiectivul NATO este o lume fără arme nucleare, dar, atât timp cât există arme nucleare, vom rămâne o alianță nucleară, întrucât o lume în care Rusia, China și Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu ar avea, este o lume mai periculoasă”, a insistat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a avertizat că, în mod special, China face investiții masive în armament atomic.

Rusia acuză Occidentul de ”escaladarea tensiunilor” nucleare

Administrația Vladimir Putin a acuzat NATO de ”escaladarea tensiunilor” nucleare, în contextul crizei extreme generate de invazia militară rusă în Ucraina.

”Este vorba de o nouă escaladare a tensiunilor”, a reacționat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei.

Săptămâna trecută, Rusia a avertizat că ar putea fi nevoită să își modifice modalitățile de disuasiune nucleară, din cauza amenințărilor Occidentului.

”Situația se îndreaptă spre exacerbare, iar intensificarea provocărilor este inacceptabilă. Acțiunile de escaladare din partea Statelor Unite și a aliaților NATO ne arată că documentele din sfera disuasiunii nucleare pot fi aduse mai aproape de nevoile actuale”, a declarat Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, pe fondul tensiunilor dintre Moscova și NATO din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.

Foto: Profimedia

Citește și:

Nicolae Ciucă, despre varianta președinte-premier cu Marcel Ciolacu: ,,NU am discutat. Fiecare dintre partide îşi doreşte să aibă PROPRIUL candidat”