Rusia, acuzată că vrea să ”purifice etnic” Siria
Rușii „vor să expulzeze, vor să purifice etnic această regiune”, a declarat Ahmet Davutoglu pentru presă.
Rusia vrea să-și protejeze bazele, dar și fiefurile Guvernului sirian, a spus el.
„Lupta lor nu este împotriva Daesh”, a subliniat premierul turc, referindu-se la gruparea Statul Islamic (SI).
Davutoglu a avertizat, de asemenea, că bombardamentele ruse vor determina până la trei milioane de sirieni să fugă din țară, care vor spori povara refugiaților în Turcia și Europa.
„Dacă aceste bombardamente continuă, nu pot să vă spun câte milioane (de oameni) vor veni în plus în Turcia”, a avertizat el.
Peste patru milioane de sirieni și-au părăsit țara de când a începutul războiul civil, în 2011, dintre care peste 2,2 milioane s-au refugiat pe teritoriul turc.
Sute de mii dintre ei au părăsit deja Turcia, recurgând la călătorii pline de pericole, la bordul unor ambarcațiuni, către Europa.
Uniunea Europeană (UE) și-a intensificat cooperarea cu Turcia, în speranța că Ankara va opri fluxul de migranți către blocul european, promițând autorităților turce ajutoare în valoare de aproximativ 3,2 miliarde de dolari.
Tensiunile dintre Ankara și Moscova au escaladat începând din 24 noiembrie, când Turcia a doborât un avion de război rusesc în apropierea frontierei cu Siria.
Rusia a lansat atacuri aeriene în Siria la sfârșitul lui septembrie, în sprijinul Guvernului președintelui sirian Bashar al-Assad, după ce trupele acestuia înregistraseră înfrângeri importante în lupta împotriva grupărilor rebele.
Cele mai multe atacuri aeriene ruse par să-i vizeze pe acești rebeli, dar și grupări islamiste extremiste precum Ahrar al-Sham și Frontul Al-Nusra – filiala siriană a Al-Qaida.
Însă unele din atacurile Moscovei au lovit miliții turkeme, care întrețin legături cu Turcia și care luptă alături de alți rebeli.
Turcia este unul dintre cei mai importanți susținători ai unor grupări rebele – în principal sunnite – care luptă împotriva lui al-Assad.
Unele dintre fiefurile Guvernului se află în regiunile de coastă de la Latakia și Tartus, de unde este originară familia al-Assad. Rusia deține o bază navală-cheie în această regiune, singura care-i oferă acces la Mediterana.
Rusia a acuzat Turcia că permite Statului Islamic să efectueze o contrabandă cu petrol prin care se finanțează, acuzații pe care Ankara le dezminte.
Frontiera dintre Turcia și Siria este „poroasă” de mai mulți ani, în sensul că este folosită adesea de către militanți pentru a intra și ieși din această țară devastată de război. Însă, ultimele luni, armata pare că a consolidat securitatea frontierei.
Statele Unite, un important aliat al Turciei, au recunoscut că unele porțiuni ale frontierei turce cu Siria controlate de către SI nu au fost încă „sigilate”.
Principalele grupări ale opoziției și rebelilor sirieni participă în prezent la o reuniune în Arabia Saudită, cu speranța să ajungă la o poziție comună în vederea unor negocieri cu marile puteri cu privire la viitorul țării.
Conferința de la Riyadh are loc în urma unor negocieri între diplomați de rang înalt din 20 de țări la Viena, în octombrie, reuniune la care a participat pentru prima dată și Iranul, cel mai apropiat aliat al lui al-Assad.
Un punct major de disensiune în negocierile de la Viena a fost soarta lui al-Assad.