Rusia amenință că va cere plata în ruble și pentru petrol, cereale și metale
Președintele Dumei de Stat din Rusia, Viaceslav Volodin, a avertizat miercuri Uniunea Europeană că, dacă dorește gaz natural rusesc, atunci va trebui să plătească în ruble și a avertizat că exporturile de petrol, cereale, metale, îngrășăminte, cărbune și cherestea ar putea, în curând, să trebuiască să fie plătite tot în ruble.
După ce Occidentul a impus Rusiei sancțiuni ca răspuns la războiul din Ucraina, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ca gazele naturale exportate către Europa sau Statele Unite să fie plătite în moneda țării sale, reamintește Reuters.
Europa, care importă aproximativ 40% din gazul de care are nevoie din Rusia și plătește achizițiile în euro, a afirmat că gigantul Gazprom nu are dreptul să denunțe contractele existente. De asemenea, organizația celor mai industrializate state ale lumii, G7, a respins cererile Moscovei privind plata în ruble pentru gazele naturale rusești.
„Politicienii europeni trebuie să se oprească din purtat discuții, să nu mai încerce să găsească o justificare cu privire la motivul pentru care nu pot plăti în ruble. Dacă vor benzină, să găsească ruble. Mai mult, ar fi corect, acolo unde este benefic pentru țara noastră, să lărgim lista produselor de export cu preț în ruble pentru a include îngrășămintele, cerealele, uleiul alimentar, petrolul, cărbunele, metalele, cheresteaua etc”, a scris pe Telegram Viaceslav Volodin.
Rusia nu a luat, totuși, o decizie oficială în acest sens
În acest moment nu este clar dacă o astfel de mișcare ar putea deveni o politică oficială a Rusiei. Cu toate acestea, când a anunțat decizia de a solicita plata în ruble pentru gazele naturale, Vladimir Putin a spus că acesta este doar începutul.
Oficialii ruși au spus în mod repetat că încercarea Occidentului de a izola Rusia este un act irațional, care va duce la creșterea prețurilor pentru consumatorii europeni și va trimite economiile Europei și Statelor Unite în recesiune.
Rusia spune că sancțiunile Occidentului, în special înghețarea a aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale ruse, echivalează cu o declarație de război economic.