Rusia amenință cu noul său supertanc. „Poate rezista la orice armă antitanc din dotarea țărilor NATO”
Sursa anonimă din cadrul Russian Tractor Plants, o companie care dezvoltă blindaje pentru tancurile rusești, a declarat pentru Nikolai Novichkov, de la divizia de analiză militară a IHS, Jane’s 360, că tancul T-14 Armata va dispune de un sistem de blindaj ERA „fără rival”.
„Noul blindaj reactiv-exploziv poate face față armelor antitanc din țările NATO, inclusiv APFSDS DM53 și DM63, dezvoltate de Rheinmetall și rachetelor antitanc, respectiv focoaselor antitanc explozive”, a declarat sursa respectivă.
Blindajul reactiv-exploziv folosește două plăci de blindaj care conțin la mijloc un explozibil, așezate în exteriorul tancului. Când proiectilul penetrant lovește placa blindată, declanșează explozibilul. Astfel, impactul proiectilului este puternic diminuat și unghiul său de impact se modifică. Astfel, proiectilul ar trebui să pătrundă mai profund în blindaj, având o eficiență mai scăzută.
foto: captură foto Business Insider
Dincolo de blindajul pe care mizează armata rusă, tancul Armata dispune de un sistem inovator de protecție Afganit, care utilizează un radar Doppler, pentru a detecta proiectilele inamice, precum grenadele și rachetele antitanc. Odată detectate aceste amenințări, sistemul activ de apărare lansează o rachetă de interceptare, care distruge proiectilul inamic.
Publicația Rossiyskaya Gazeta Online scrie că o asemenea protecție ar putea permite tancului Armata să reziste atacului unui elicopter american Apache. Pe de altă parte, Biroul de Studii Militare al SUA susține că tancul rușilor și implicit sistemul Afganit nu poate rezista decât în fața unor „grenade, rachete și proiectile de mici dimensiuni”.
Tancul Armata dispune și de un sistem de apărare împotriva minelor și mai multe camere video HD, care vor permite vizibilitate la 360 grade în timpul deplasării.
Primele livrări ale tancului T-14 vor începe în lunile februarie și martie ale anului viitor. Potrivit Intefax, citat de Business Insider, livrările majore vor începe în 2017 – 2018.