Hackeri susținuți de statul rus încearcă să fure datele legate de cercetările privind vaccinul împotriva COVID-19 și despre tratamentul pentru această afecțiune de la instituțiile academice din întreaga lume, acuză Centrul Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie (NCSC).
Acuzațiile sunt susținute și de instituții din Statele Unite și Canada, informează site-ul agenției de presă Reuters.
Potrivit unui comunicat semnat de autorități din Marea Britanie, Statele Unite și Canada, atacurile cibernetice sunt atribuite grupării APT29, despre care se presupune că ar fi coordonată de către serviciile de informații ale Rusiei.
„Condamnăm aceste atacuri josnice împotriva celor care fac o muncă vitală pentru a combate pandemia de COVID-19”, a declarat directorul de operațiuni al NCSC, Paul Chichester.
Agenția rusă de presă RIA îl citează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care respinge acuzațiile, despre care spune că nu sunt însoțite de dovezi.
Într-un anunț separat, Marea Britanie a acuzat „actori din Rusia” că ar fi încercat să înfluențeze alegerile legislative din 2019 din această țară. Ministerul de Externe de la Moscova a respins acuzațiile.
Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a declarat că este „complet inacceptabil” ca serviciile de informații din Rusia să lanseze atacuri la adresa celor care fac eforturi pentru limitarea pandemiei.
„În timp ce alții se ocupă de interesele lor meschine, Marea Britanie și aliații săi continuă să muncească din greu pentru a dezvolta un vaccin și pentru a proteja sănătatea la nivel mondial”, a spus Raab.
Acesta a adăugat că Marea Britanie și aliații săi vor face tot posibilul pentru ca vinovații să fie trași la răspundere.
NCSC a anunțat că atacurile sunt unele continue și implică utilizarea unor tehnici variate. Totodată, instituția susține că este foarte probabil ca astfel de atacuri cibernetice împotriva instituțiilor implicate în cercetarea legată de COVID-19 să continue în perioada următoare.
Autoritățile canadiene susțin că atacurile afectează eforturile depuse pentru stoparea pandemiei. Serviciile de informații canadiene le-au recomandat companiilor din domeniu să ia măsuri suplimentare pentru a se proteja.
Marea Britanie și Statele Unite au avertizat în luna mai că mai multe grupări de hackeri vizează organizațiile naționale și internaționale de sănătate care gestionează pandemia. Cu toate acestea, astfel de atacuri nu au fost până acum asociate direct cu autoritățile ruse.
Grupul APT29 este suspectat că s-ar fi aflat în spatele atacului informatic care a vizat Partidul Democrat din Statele Unite înaintea alegerilor prezidențiale din 2016.