Practic toată elita diplomatică și militară din spațiul transatlantic s-a reunit în acest weekend la Munchen, pentru a marca 50 de ani de la crearea Conferinței pe teme de securitate și pentru a evoca grave conflicte regionale, în lume. În cursul acestui forum, secretarul american al Apărării Chuck Hagel a anunțat că Pentagonul a început să mobilizeze, în Europa, distrugătoare echipate cu sisteme AEGIS, în cadrul sistemului .
„Tocmai am trimis distrugătorul USS Donald Cook, dotat cu un sistem antirachetă, la Rota, în Spania”, a anunțat el. În doi ani, alte trei (nave) i se vor alătura, cu scopul de a „proteja Europa”. Hagel a anunțat că aceste măsuri vizează să contracareze amenințarea rachetelor iraniene. El a mai spus că, înainte să vină la Munchen, a efectuat o vizită în Polonia cu scopul de a confirma voința Statelor Unite de a instala o parte a scutului antirachetă în această țară. Toate acestea ilustrează o abordare în etape a creării unui scut antirachetă european, apreciază agenția rusă.
De asemenea, începând din 2002, Statele Unite au organizat peste 30 de teste pentru sistemul Aegis, dintre care 25 s-au soldat cu interceptarea reușită a rachetelor.
În opinia lui Pavel Zolotarev, adjunctul directorului Institutului pentru Statele Unite și Canada, elementele mobile ale sistemului antirachetă european sunt mai eficiente decât părțile staționare.
În schimb, pretextul invocat de către Statelor Unite pentru a instala un scut antirachetă în Europa, și anume amenințarea iraniană, ar putea să fie pus în discuție.
Însă adjunctul directorului Institutului de analiză politică și militară Aleksandr Hramșcihin are altă opinie despre „amenințarea iraniană”. „Nu se poate spune că amenințarea iraniană a dispărut complet. Programul balistic al Republicii islamice nu este evocat de către membrii comunității internaționale, spre deosebire de programul nuclear. În același timp, rachetele dotate cu ogive convenționale reprezintă o amenințare limitată, chiar mai puțin importantă ca cea reprezentată de avioanele de luptă”, a declarat el
Rusia este nemulțumită văzând că evoluția părții europene a scutului american antirachetă continuă în același ritm ca anterior, în pofida progreselor înregistrate în cadrul negocierilor cu privire la programul nuclear al Teheranului. Moscova ar putea să se retragă din Tratatul START, dacă Statele Unite continuă să dezvolte scutul antirachetă, este de părere Mihail Ulianov. În opinia sa, tratatul poate să fie rupt dacă una dintre părți decide că circumstanțe excepționale asociate conținutului tratatului îi compromite interesele supreme, potrivit unei clauze.
„Atât timp cât Statele Unite continuă să își consolideze securitatea prin mijloace care o diminuează pe cea a Rusiei, se poate vorbi cu dificultate despre o continuare a dezarmării nucleare”, a declarat Ulianov.
Cu toate acestea, unii experți nu știu cui sunt adresate amenințările ruse cu renunțarea la Tratatul START. „Tratatul este favorabil rușilor și defavorabil americanilor. Dacă Rusia iese din tratat, ar fi un cadou pentru Statele Unite, fără vreun avantaj pentru Rusia. Republicanii insistă de mult timp asupra ieșirii Statelor Unite din Tratatul START, pentru că le este extrem de defavorabil”, a conchis Hranșcihin.