Rusia ar putea condamna „anexarea” Germaniei de Est de către Germania de Vest

Publicat: 28 01. 2015, 17:20
Actualizat: 14 08. 2015, 02:04

Președintele Camerei inferioare a Parlamentului rus (Duma), Serghei Narîșkin, a cerut miercuri Comisiei pentru Afaceri Externe să studieze posibilitatea de a adopta o rezoluție care să condamne „anexarea” Germaniei de Est de către Germania de Vest în 1989, relatează AFP.

Această declarație este dorită ca o „măsură de retorsiune” față de președinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, care a calificat drept „anexare” preluarea controlului asupra Crimeei de către forțele ruse, urmată de un referendum în martie privind atașarea peninsulei ucrainene la Rusia.

Prin urmare, Narîșkin a anunțat în fața deputaților că a cerut Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma „să pregătească o declarație care să condamne anexarea Republicii Democrate Germane (RDG) de către Republica Federală Germană (RFG) în 1989”.

La 3 octombrie 1990, la finalul unui proces declanșat de căderea Zidului Berlinului, simbol al divizării lumii în timpul Războiului Rece, Germania s-a reunificat după 40 de ani de separare.

„Spre deosebire de Crimeea, nici un referendum nu a fost realizat în RDG”, a adăugat el, făcând referire la cel desfășurat în peninsula ucraineană, când 97 la sută dintre votanți au ales alipirea la Rusia, dar a cărui legalitate a fost pusă la îndoială de occidentali.

Dacă alipirea Crimeei la Rusia este considerată o anexare, atunci „putem spune că RDG a fost anexată de RFG”, apreciază Narîșkin, adăugând că Rusia se opune logicii standardelor duble.

Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, apreciat în Occident pentru că a permis căderea Zidului Berlinului și reunificarea pașnică a Germaniei, l-a criticat pe președintele Dumei și a cerut să nu se „simplifice viziunea trecutului și să nu se judece trecutul pe baza situației actuale”.

„Despre ce anexare vorbim? Nu are nici o legătură”, a insistat Gorbaciov, citat de agenția Interfax.

„Și despre ce referendum vorbim, în condițiile în care în cele două țări, RFG și RDG, sute de mii de persoane manifestau sub același slogan: «Suntem un singur popor»”, a adăugat el.

Propunerea președintelui Dumei, un apropiat al liderului rus Vladimir Putin, intervine după discuția sa de duminică, într-o atmosferă tensionată, cu președinta APCE, un organism care a suspendat în aprilie drepturile de vot ale celor 18 membri ruși, pentru a marca dezacordul față de anexarea Crimeei.

Această sancțiune ar putea fi prelungită la prima dintre cele patru sesiuni anuale ale APCE, care se deschide luni.