Rusia ar putea deveni primul importator de petrol iranian

Publicat: 16 01. 2014, 17:32
Actualizat: 20 03. 2014, 19:13

Rusia ar putea deveni primul importator de petrol iranian, a declarat, joi, o sursă guvernamentală rusă, în condițiile în care Moscova și Teheranul negociază un acord comercial în acest sens, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

Potrivit sursei menționate, citată de cotidianul rus Kommersant, Moscova dorește să continue negocierile cu Teheranul pe această temă în pofida obiecțiilor ridicate de Statele Unite.

Potrivit Ria Novosti, Statele Unite se tem că acordul între Moscova și Teheran va influența negocierile privind programul nuclear iranian. Cele două teme vor fi discutate joi cu prilejul vizitei ministrului iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, la Moscova și la apropiata deplasare a președintelui Vladimir Putin în Iran.

Potrivit unei surse din Guvernul rus, președintele rus Vladimir Putin și omologul său iranian, Hassan Rohani, au decis creșterea semnificativă a legăturilor economice între cele două țări la prima întâlnire, care a avut la Bișkek, în Kîrgîzstan, în septembrie 2013. Ulterior, propuneri concrete au fost discutate, în special cu prilejul vizitei ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Teheran, în decembrie anul trecut. Printre inițiativele aprobate se află livrarea de petrol iranian în Rusia (aproximativ 500.000 de barili pe zi) și furnizarea de produse și echipamente ruse în Iran.

Potrivit sursei menționate, acordul nu se referă la un simplu schimb de mărfuri, iar semnarea nu depinde de ridicarea sancțiunilor impuse de Occident Iranului, în condițiile în care Moscova nu s-a aflat printre țările care au susținut embargoul.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a avertizat, miercuri, că un acord prin care Rusia va achiziționa petrol din Iran ar fi contrar acordurilor privind programul nuclear iranian aprobate de cei șase mediatori internaționali la Teheran. El a adăugat că Statele Unite sunt extrem de îngrijorate în legătură cu informațiile pe această temă, iar secretarul de stat John Kerry a ridicat problema la întâlnirea de luni de la Paris cu omologul său rus Serghei Lavrov.

O sursă diplomatică rusă susține însă că partea americană a fost informată că Rusia are dreptul să cumpere petrol din Iran fără ca o limită să fie impusă, iar Iranul, la rândul său, poate cumpăra mărfuri rusești.

Rusia nu ar încălca nicio sancțiune, în condițiile în care Moscova recunoaște doar rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și consideră restricțiile occidentale (vizând Iranul – n.r.) ca fiind unilaterale și ilegitime. În consecință, Rusia nu este obligată să discute astfel de proiecte cu nimeni. Când a fost cazul, am ținut cont de preocupările anumitor țări referitor la cooperarea tehnico-militară cu Iranul, renunțând la livrarea rachetelor sol-aer S-300, dar, de această dată, este un caz total diferit, care nu-i privește pe americani”, a explicat sursa menționată.

Experții americani estimează că acordul ar permite Iranului creșterea exporturilor de petrol până la 50%, ceea ce i-ar aduce venituri de 1,5 miliarde dolari pe lună.

Statele Unite se tem că acești bani vor diminua interesul Iranul pentru respectarea angajamentelor privind programul nuclear, încheiate la sfârșitul anului 2013. Potrivit acordului încheiat cu cei șase mediatori internațioali, Teheranul va obține treptat acces la conturile înghețate în băncile din străinătate, care se ridică la 4,2 miliarde de dolari.