O parte a banilor va ajunge cu siguranță în Rusia ca plată pentru importurile de energie. Situația este însă mai complicată, întrucât acordul dintre cele două țări privind împrumutul primit de Ucraina la sfârșitul anului trecut permite Rusiei să ceară plata anticipată, dacă Kievul primește o finanțare externă masivă.
În decembrie, Putin s-a înțeles cu președintele ucrainean de la acel moment, Viktor Ianukovici, asupra unui împrumut de 15 miliarde de dolari. La momentul respectiv nu au fost anunțate alte detalii, decât că Rusia va acorda finanțarea cumpărând în tranșe obligațiuni emise de partea ucraineană.
Până în prezent a fost acordată o singură tranșă din împrumut, de 3 miliarde de dolari în decembrie, când Ianukovici era încă președinte. O a doua tranșă, programată pentru sfârșitul lunii februarie a fost blocată, după înlăturarea de la putere a președintelui pro-rus.
Obligațiunile cumpărate de Rusia în decembrie au fost emise sub incidența legii britanice, fiind exclusiv în jurisdicția instanțelor din Marea Britanie.
În prospectul emisiunii, a fost inclusă o prevedere ciudată dar crucială, care va avea un impact direct asupra banilor contribuabililor europeni și americani, notează CNBC.
„Atât timp cât obligațiunile rămân scadente, emitentul (Ucraina) se va asigura că volumul datoriei totale a statului și datoriei garantate de stat nu va depăși, în niciun moment, 60% din PIB anual al Ucrainei”, se arată în prospect.
Ca urmare a acestei clauze, în momentul în care UE, FMI și SUA vor acorda un împrumut semnificativ Ucrainei, țara va depăși pragul de îndatorare de 60% din PIB, iar obligațiunile vândute Rusiei vor intra în default, permițând guvernului rus să ceară plata imediat.
Ucraina nu va putea, cel mai probabil, să evite plata datoriei folosind noile fonduri primite de la UE, FMI și SUA, întrucât instanțele britanice sunt foarte stricte în privința respectării termenilor obligațiunilor, motiv pentru care sunt preferate de mulți investitori la nivel global.