Rusia avertizează că își va PROTEJA cetățenii din Transnistria. „Vom reacționa la orice provocare”
Rusia își va proteja cetățenii și forțele de menținere a păcii din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova.
Declarația vine în contextul în care autoritățile autoproclamate din Transnistria au apelat la Moscova pentru ajutor în ceea ce privește rezolvarea posibilelor întreruperi în furnizarea de gaze naturale, notează Reuters.
Problemele cu aprovizionarea par de neevitat, în contextul în care, de la 1 ianuarie, expiră acordul care permite tranzitul gazelor naturale din Rusia prin Ucraina. Zaharova a promis că Rusia va face tot posibilul pentru a-și proteja cetățenii din teritoriul separatist nerecunoscut, dar și forțele de menținere a păcii.
„Rusia va reacționa în mod adecvat la orice provocări și va asigura protecția cetățenilor săi, a contingentului de menținere a păcii, a militarilor grupului operativ al trupelor ruse și a depozitelor militare din așezarea Cobasna din Transnistria”, a declarat Zaharova.
Orice acțiune care îi amenință ar fi considerată de Moscova un atac asupra Rusiei, a adăugat ea.
Transnistria riscă să rămână fără gaze naturale
Republica Moldova a purtat discuții cu compania rusă Gazprom pentru asigurarea gazului rusesc și a sugerat că livrările ar putea fi făcute prin Turcia, Bulgaria și România. Cu toate acestea, până acum nu s-a ajuns la niciun acord.
Moldova consideră că proviziile de gazee naturale sunt vitale pentru a proteja țara împotriva unei urgențe umanitare în Transnistria și pentru a asigura funcționarea continuă a centralei de la Cuciurgan, care furnizează cea mai mare parte a energiei electrice în zonele din dreapta Nistrului.
Guvernul de la Chișinău a respins săptămâna aceasta o propunere a Transnistriei de a lansa un apel comun către Moscova, spunând că o astfel de mișcare ar echivala cu recunoașterea de facto a enclavei separatiste care nu este recunoscută oficial nici măcar de Rusia.
Premierul moldovean Dorin Recean, a declarat miercuri că autoritățile vor lua în considerare furnizarea către Transnistria de gaze naturale cumpărate din alte surse, dar acest lucru s-ar dovedi a fi mai costisitor.
Rusia continuă să aibă militari în regiune
Rusia menţine în regiunea Transnistria un contingent de circa 1.500 de soldaţi într-o misiune declarată de menţinere a păcii, după războiul din anul 1992, şi controlează depozitul de muniţii de la Cobasna, unde sunt stocate circa 20.000 de tone de muniţii.
Într-o rezoluţie adoptată cu largă majoritate în luna octombrie, Parlamentul European a condamnat activităţile rău-voitoare, amestecul şi operaţiunile hibride ale Federaţiei Ruse, oligarhilor pro-ruşi şi actorilor locali sponsorizaţi de Rusia menite să submineze procesul electoral, securitatea, suveranitatea şi fundaţiile democratice ale Republicii Moldova.
De asemenea, PE şi-a reluat apelul către autorităţile ruse de a respecta independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi de a pune capăt provocărilor şi tentativelor de destabilizare a ţării şi de subminare a ordinii constituţionale şi a instituţiilor democratice.
Parlamentul European i-a solicitat Rusiei să respecte independenţa Republicii Moldova, să înceteze destabilizările şi să retragă forţele militare de pe teritoriul ţării. În plus, acesta reiterează apelurile anterioare pentru distrugerea tuturor muniţiilor depozitate în comuna Cobasna.
CITEȘTE ȘI:
Transnistria a declarat stare de URGENȚĂ pentru 30 de zile. Care este motivul
Sursa foto: Profimedia