Autoritățile de la Moscova susțin că prelungirea acordului referitor la exporturile de produse agricole ucrainene prin Marea Neagră ar fi „inadecvată” în cazul în care statele occidentale decid prelungirea sancțiunilor impuse în ceea ce privește exporturile Rusiei.
Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, semnată de Rusia şi Ucraina în iulie 2022, a creat un coridor sigur pentru a permite exportul cerealelor din porturile ucrainene blocate de război.
Acordul, mediat de ONU şi Turcia, a fost prelungit cu 120 de zile în noiembrie şi ar urma să fie supus unei noi extinderi luna viitoare. Rusia a semnalat însă că este nemulţumită de anumite aspecte ale înţelegerii şi a cerut ridicarea unor sancţiuni care îi afectează exporturile agricole, notează Agerpres.
„Poziţia noastră în chestiunea unei continuări suplimentare a Iniţiativei (privind exporturile prin) Marea Neagră rămâne aceeaşi”, a declarat viceministrul de externe Serghei Verşinin.
„Fără rezultate tangibile în implementarea Memorandumului Rusia-ONU, mai ales în ce priveşte eliminarea reală a restricţiilor, impuse prin sancţiuni, la exporturile agricole ruseşti (…) prelungirea documentului ucrainean este inadecvată”, a afirmat el.
Exporturile agricole ruseşti nu au fost vizate în mod explicit de sancţiuni occidentale, însă Moscova afirmă că blocaje împotriva sistemelor sale de plăţi, logistice şi de asigurări sunt o „barieră” pentru capacitatea de a-şi exporta cerealele şi îngrăşămintele agricole, notează sursa citată.