Rusia avertizează că și-ar putea modifica doctrina NUCLEARĂ, din cauza amenințărilor Occidentului/ „Situația este tensionată” în Europa
Rusia ar putea fi nevoită să își modifice modalitățile de disuasiune nucleară, din cauza amenințărilor Occidentului, afirmă Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, pe fondul tensiunilor dintre Moscova și NATO din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.
”Pot spune că situația se îndreaptă spre exacerbare, iar intensificarea provocărilor este inacceptabilă. Acțiunile de escaladare din partea Statelor Unite și a aliaților NATO ne arată că documentele din sfera disuasiunii nucleare pot fi aduse mai aproape de nevoile actuale”, a declarat Serghei Riabkov, citat de agențiile de presă Reuters și Tass.
”Înainte de luarea deciziilor, nu putem spune ce schimbări ar putea fi introduse”, a subliniat oficialul rus.
La rândul său, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Rusia trebuie să își mențină disponibilitatea de luptă, în contextul escaladării tensiunilor cu Occidentul.
”Situația este destul de tensionată pe continentul european. Au fost o serie de provocări. De aceea, sunt necesare exerciții militare pentru menținerea apărării”, a subliniat Peskov, în contextul în care forțele militare ruse efectuează exerciții privind mobilizarea forțelor militare tactice.
Administrația de la Minsk a anunțat, luni, că participă la a doua etapă a exercițiilor ordonate de președintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru mobilizarea armelor nucleare tactice, în contextul în care Moscova staționează bombe atomice în Belarus pe fondul tensiunilor cu NATO.
Săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin a avertizat că ar putea poziționa rachete convenționale în apropierea Statelor Unite și a aliaților europeni, dar a semnalat că nu intenționează să folosească arme nucleare în Ucraina. Liderul de la Kremlin a anunțat că Rusia analizează posibilitatea furnizării de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune adversarilor Occidentului din întreaga lume. Putin a lansat avertismentul în contextul în care state din cadrul Uniunii Europene și NATO, printre care SUA, Marea Britanie, Franța și Germania, oferă Ucrainei armament cu care să atace teritoriul Rusiei.
”Folosirea armelor nucleare este posibilă în cazuri excepționale, în situația unei amenințări la adresa suveranității și integrității teritoriale. Nu cred că a venit un astfel de moment. Nu este nevoie”, a declarat Putin.
La rândul său, Administrația SUA a semnalat că, în următorii ani, ar putea fi reconfigura poziționarea armelor nucleare strategice pentru a contracara amenințările tot mai mari din partea adversarilor, în contextul tensiunilor cu Rusia și China.
Foto: Profimedia
Citește și: