Rusia avertizează că va lua măsuri față de amplasarea scutului american antirachetă în România
„Statele Unite își implementează treptat programul european de apărare antirachetă. Fie nu iau în considerare interesele securității regionale, fie le ignoră pur și simplu”, a declarat Grușko, cu ocazia unei dezbateri publice desfășurate luni la Moscova, potrivit agenției Interfax.
Armata americană a preluat vineri comanda bazei balistice de la Deveselu, în cadrul unei ceremonii prezidate de comandantul Forțelor Navale pentru regiunea Africa și Asia de Sud-Vest, contraamiralul John Scorby. Forțele Navale ale SUA au înființat, astfel, la Deveselu, o nouă Unitate de Sprijin (NSF), a cărei comandă a fost preluată de căpitanul Bill Garren.
Grușko a mai afirmat luni că statele occidentale trebuie să-și recunoască greșelile politice și să stopeze repetarea lor mecanică pentru a îmbunătăți relațiile cu Rusia și situația securității în general. „Noi și partenerii noștri occidentali, în primul rând Europa, trebuie să recunoaștem că politicile lor din ultimii ani adâncesc diviziunile dintre Rusia și Europa, iar acest lucru este extrem de periculos”, a subliniat diplomatul rus.
„Occidentul trebuie să recunoască în final că implementarea mecanică a politicilor sale recente duce într-un punct mort”, a apreciat reprezentantul permanent al Rusiei la NATO.
Criza continuă din Ucraina este dovada că o singură structură de securitate bazată pe principiul indivizibilității este imposibilă în Europa, a mai declarat Grușko. „Din păcate, astăzi putem spune că proiectul politic care căuta să unească Europa, Eurasia și regiunea Euro-Atlantică a eșuat”, a precizat acesta.
În plus, potrivit diplomatului rus, contribuția Rusiei la structura de securitate europeană este cea mai mare, iar datorită eforturilor Rusiei, europenii se pot simți în siguranță cheltuind doar 1,6-1,8 la sută din PIB pentru apărare și securitate.