Prima pagină » Știri externe » RUSIA avertizează Marea Britanie, după expulzarea unui diplomat /Ungaria reafirmă că se opune planului NATO de susținere a Ucrainei

RUSIA avertizează Marea Britanie, după expulzarea unui diplomat /Ungaria reafirmă că se opune planului NATO de susținere a Ucrainei

RUSIA avertizează Marea Britanie, după expulzarea unui diplomat /Ungaria reafirmă că se opune planului NATO de susținere a Ucrainei

Administrația Vladimir Putin a avertizat, miercuri seară, că va ”reacționa în mod adecvat” la decizia Marii Britanii de expulzare a unui funcționar diplomatic acuzat de spionaj, denunțând abordarea Londrei în sensul unei ”confruntări”, în timp ce Ungaria a reafirmat opoziția față de planul NATO de susținere militară a Ucrainei pe termen lung.

Ambasada Rusiei din Londra a denunțat noile ”acțiuni ostile” ale Guvernului britanic.

”Este deplorabil că, în contextul tensiunilor internaționale, când este necesar dialogul pentru evitarea escaladării crizei, Londra continuă să dea dovadă de o atitudine agresivă și să submineze relațiile existente. În mod categoric, Rusia va reacționa în mod adecvat”, a comunicat Ambasada Rusiei, conform agenției Tass și postului de televiziune Sky News.

”Constatăm că Guvernul britanic nu doar că nu renunță la tendința de a provoca Rusia, ci face și eforturi semnificative pentru intensificarea nivelului de confruntare”, a afirmat, la rândul său, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, citată de agenția Interfax.

Guvernul britanic a anunțat, miercuri, expulzarea din Marea Britanie a unui angajat al Ambasadei Rusiei suspectat că este agent al serviciilor secrete ruse, Londra contestând vehement presupuse acțiuni ale Moscovei de subminare a securității și democrației.

”De câțiva ani, am asistat cum Rusia și serviciile sale de informații se implică în tentative mai clare și mai îndrăznețe de subminare a securității noastre, de lezare a cetățenilor și de a interfera în procesele noastre democratice”, a afirmat miercuri, în Camera Comunelor, James Cleverly, ministrul britanic de Interne.

”De la declanșarea invaziei ilegale în Ucraina, retorica, amenințările, acuzațiile lansate de Rusia au crescut constant, în condițiile în care (președintele) Vladimir Putin încearcă să justifice moartea și distrugerile sale asupra poporului ucrainean. Aceste activități sunt reprezentative pentru campania deliberată a Rusiei de a răspândi războiul în Europa și de a submina determinarea noastră de susținere a Ucrainei în lupta sa”, a acuzat James Cleverly.

Ungaria reafirmă opoziția față de planul NATO de susținere a Ucrainei

Guvernul Viktor Orban a reiterat, miercuri seară, opoziția față de planul Alianței Nord-Atlantice de a oferi sprijin militar Ucrainei pe termen lung, catalogând inițiativa ca fiind ”nebunească”.

”În pofida tuturor presiunilor, Ungaria va rămâne în afara misiunii nebunești a NATO”, a declarat Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, citat de agenția Reuters.

La rândul său, Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta, a afirmat că Ungaria nu va susține propunerile NATO care ”ar putea atrage Alianța mai aproape de un război sau care ar putea-o transforma dintr-o coaliție defensivă într-una ofensivă”.

Guvernul Viktor Orban, care menține relațiile cu Rusia, consideră că Alianța Nord-Atlantică este pe cale să depășească ”linii roșii” în asistența militară acordată Ucrainei, contestând inițiativa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de mobilizare a aproximativ 100 de miliarde de dolari pentru eforturile de respingere a invaziei militare ruse.

”NATO face pași în direcția depășirii liniilor roșii stabilite deja și, în plus față de intenția de coordonare mai intensă a furnizărilor de armament pentru Ucraina și a instruirii militarilor ucraineni, vrea să pompeze încă 100 de miliarde de dolari în război”, a declarat săptămâna trecută ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó.

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, a propus la începutul lunii aprilie crearea unei ”Misiuni NATO pentru Ucraina”, care să continue furnizarea de asistență militară Kievului în următorii cinci ani printr-un fond de circa 100 de miliarde de dolari. Fondul special, care va trebui aprobat de cele 32 de state membre NATO, ar fi ”un semnal concret” pentru susținerea Ucrainei în eforturile de respingere a invaziei militare ruse.

Foto: Profimedia

Citește și:

Administrația SUA confirmă OPRIREA unui transport de armament destinat Israelului /Armata israeliană minimizează impactul deciziei

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și