Rusia, bănuită că a spart conturile de Telegram ale liderilor politici din Moldova
Ultimele investigații legate de spargerile conturilor de Telegram ale unor lideri politici din Moldova, inclusiv cel al președintelui Maia Sandu, arată că acțiunile ar avea drept scop „erodarea încrederii cetățenilor în instituțiile statului”.
Printre suspecți, notează Agora.md, se află și posibile servicii speciale ale altor state.
Anchetă demarată de Serviciul de Informații și Securitate
Potrivit lui Alexandru Musteață, șeful Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, Moldova va cere lămuriri și de la administratorii serviciului Telegram.
„Au fost sparte anume conturile de telegram. Câte dintre ele, urmează să vedem, pentru că nu toată lumea vine și ne spune, și nu toată lumea a identificat poate că a fost spart. Ce este destul de straniu e că au fost penetrate cam toate conturile de Telegram, la un număr destul de mare a persoanelor din conducerea țării, iar asta e destul de complicat. Or tehnic, de a prelua procesul unui cont nu doar de Telegram, dar și de alte aplicații, este destul de complicat. Când sunt așa număr mare de conturi, toate accesate clandestin de cineva, în aceeași perioadă, ar putea fi și un acces de pe server. Noi nu cunoaștem aceste lucruri. Vom expedia o scrisoare către compania care administrează instrumentul acesta de mesagerie, vedem ce ne răspunde ei”, a spus șeful SIS, Alexandru Musteață, într-un interviu acordat Pro Tv Chișinău.
Șeful SIS a ținut să sublinieze că au fost sparte conturile de Telegram și nu telefoanele personale sau alte rețele de comunicare folosite de înalții oficiali moldoveni.
Printre suspecții aflați în vizorul SIS s-ar număra și posibile servicii speciale străine, iar toți ochii sunt îndreptați spre Moscova.
„În prezent, penetrarea, copierea comunicațiilor și a altor date, dar și lansarea lor în public pare a fi o acțiune coordonată care tinde să creeze niște disensiuni în societate, să creeze tensiuni, să erodeze încrederea cetățenilor în instituțiile statului. Totul s-a făcut într-o zi suspect de bine aleasă, când Guvernul a aprobat și expediat în adresa CC verificarea constituționalității Partidului Șor”, a spus șeful SIS.
„Procesul și modul cum s-a întâmplat indică asupra unor acțiuni coordonare care pare să fie o operațiune de denigrare. După o primă analiză, pare că în spatele acestor acțiuni ar sta unele servicii speciale ale altor state. Primii suspecți ar fi Federația Rusă” – Alexandru Musteață, șeful Serviciului de Informații și Securitate