În timp ce Rusia amenință că noua bază antirachetă a SUA din Redzikowo, Polonia, „este o țintă prioritară pentru o potențială neutralizare”, premierul polonez avertizează cu privire la „amenințarea reală” a unui război global.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că noua bază antirachetă a SUA din Redzikowo, Polonia, „este o țintă prioritară pentru o potențială neutralizare”.
Avertismentul a venit la câteva zile după ce președintele american Joe Biden a autorizat utilizarea rachetelor americane cu rază lungă de acțiune de către Ucraina împotriva țintelor din Rusia, scrie Politico.
În plus, Ucraina a desfășurat rachete britanice Storm Shadow împotriva Rusiei. În replică Kremlinul a revizuit condițiile sub care Moscova își poate folosi armele nucleare.
„Având în vedere nivelul de amenințări reprezentate de astfel de facilități militare occidentale, baza de apărare antirachetă din Polonia a fost inclusă de mult timp printre țintele prioritare pentru o potențială neutralizare. Dacă este necesar, acest lucru poate fi realizat folosind o gamă largă de armament avansat”, a declarat Maria Zaharova.
Referindu-se la instalația americană, „acest lucru crește inevitabil riscurile strategice și, în consecință, crește nivelul general al pericolului nuclear”, a spus Zaharova.
Baza militară a fost inaugurată pe 13 noiembrie. Construcția ei a fost comandată de fostul președinte american Barack Obama în 2009. Parte a unui scut antirachetă american, este prima instalație permanentă a forțelor armate americane în Polonia.
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat că există o amenințare „serioasă și reală” a unui război global, după escaladarea majoră a conflictului din Ucraina din această săptămână.
Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia „intră într-o fază decisivă”, a declarat Tusk, conform Politico.
„Știm cu toții, simțim că necunoscutul se apropie. Niciunul dintre noi nu știe sfârșitul acestui conflict, dar știm că acesta capătă dimensiuni foarte dramatice în acest moment”, a adăugat premierul polonez.
„Evenimentele din ultimele zeci de ore arată că această amenințare a unui conflict global este cu adevărat serioasă și reală”, a spus Donald Tusk.
Polonia a îndemnat partenerii UE să contribuie la sporirea apărării de-a lungul frontierelor sale cu Rusia și Belarus, ca o modalitate de a-i arăta lui Donald Trump că sunt hotărâți să își asigure propria securitate.
Magdalena Sobkowiak-Czarnecka, ministrul polonez însărcinat cu pregătirea asumării de către Polonia a președinției rotative a UE în ianuarie, a declarat că blocul ar trebui să contribuie la așa-numitul Scut Estic, scrie Financial Times.
„Cred că solidaritatea cu privire la Scutul Estic poate ajuta să îi arate lui Trump că înțelegem ce trebuie să facem în domeniul apărării, ca Uniune Europeană”, a spus Sobkowiak-Czarnecka.
„Dacă Trump spune că va colabora doar cu țările care investesc în apărare, atunci Polonia este în regulă, deoarece alocăm deja 4% din PIB pentru apărare, dar cum rămâne cu alte țări? Finanțarea Scutului Estic ar fi o modalitate de a arăta că există un angajament comun din partea țărilor europene”.
Anunțat în mai, Scutul Estic constă în fortificații și sisteme de supraveghere aeriană de-a lungul granițelor Poloniei cu Belarus și exclava rusă Kaliningrad. Este o componentă cheie a promisiunii premierului polonez Donald Tusk de a opri agresiunea rusă, în special „războiul hibrid” lansat de Moscova și Minsk, care a facilitat migrația ilegală în Polonia din Belarus.
Guvernul lui Donald Tusk a alocat 2,3 miliarde de euro pentru Scutul Estic, ca parte a cheltuielilor sale de apărare, care vor crește de la 4,1% din PIB în acest an la 4,7% în 2025. Este cel mai procent alocat de o tară NATO, dublu față de ținta de 2% din PIB dorită de alianță, pe care unele țări UE precum Italia și Spania încă nu o au atins-o.
„Toți partenerii noștri trebuie să înțeleagă că Scutul Estic nu este doar despre Polonia, ci și despre granițele UE”, a spus Sobkowiak-Czarnecka.
Polonia va prelua președinția rotativă a UE de la Ungaria cu doar câteva săptămâni înainte de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.
Guvernul polonez se concentrează pe consolidarea securității UE „în toate dimensiunile sale”, de la creșterea producției de echipament military a blocului până la combaterea dezinformării propagate de Rusia și asigurarea aprovizionării cu energie, a spus Sobkowiak-Czarnecka.
„Această președinție poloneză vine la un moment foarte bun pentru noi, pentru că Polonia va deschide calea în acele vremuri dificile, ca o țară specialistă în Ucraina și ca unul dintre cei mai puternici aliați ai SUA din Europa”.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
Patru militari italieni, răniți într-un atac cu rachete care a vizat o bază a Misiunii ONU din Liban