„Am vrea să înțelegem ce înseamnă această idee, pentru că politicienii europeni au discutat deja acest subiect, la diferite niveluri, în ultimii 30 de ani. Dar este dificil de ghicit ce a vrut să spună Juncker de data aceasta”, a declarat Aleksei Meșkov, adjunct al ministrului rus de Externe.
Într-un interviu pentru publicația germană Welt am Sonntag, publicat duminică, Jean-Claude Juncker a declarat că formarea unei armate a UE ar fi una dintre cele mai bune modalități de apărare a valorilor și granițelor Uniunii.
„O armată ca aceasta ne-ar ajuta să ne coordonăm mai bine politicile externe și de apărare și să asumăm împreună responsabilitățile Europei în lume”, a afirmat Juncker. „Imaginea Europei a suferit dramatic, iar în ceea ce privește politica externă nu pare să fim luați în serios”, a adăugat el.
Președintele CE, fost premier al Luxemburgului, a mai afirmat că, printr-o asemenea forță, UE ar putea reacționa într-o manieră credibilă când se confruntă cu o amenințare la adresa libertății într-un stat membru sau într-o țară vecină.
„Nu am crea o armată europeană care să fie folosită imediat”, a subliniat el. „Dar o armată comună a europenilor ar arăta Rusiei că suntem serioși în ceea ce privește apărarea valorilor Uniunii Europene”, a precizat acesta.