RUSIA. Cetățenii ruși au început să voteze în cadrul unui referendum de o săptămână care i-ar putea permite lui Vladimir Putin să rămână în continuare președinte
Cetățenii ruși au început joi să voteze în cadrul unui referendum la nivel național referitor la o serie de reforme constituționale care, printre altele, i-ar putea permite președintelui Vladimir Putin să rămână în funcție până în 2036.
Autoritățile au anunțat că, deși votul fusese programat să aibă loc pe 1 iulie, au decis să deschidă secțiile de votare mai devreme pentru a evita aglomerația, în contextul pandemiei de COVID-19, informează France 24.
La referendum sunt așteptați 110 milioane de cetățeni cu drept de vot, de-a lungul celor zece fusuri orare ale Rusiei, din exclava Kaliningrad de la Marea Baltică, până la Petropavlovsk-Kamchatsky, de la Oceanul Pacific. Alegătorii vor primi în secțiile de votare măști și gel dezinfectant.
Votul are loc acum după ce Kremlinul a decis să modifice data referendumului, programat inițial pe 22 aprilie, în contextul pandemiei și restricțiilor impuse pentru limitarea acesteia.
Președintele Vladimir Putin a propus o serie de reforme a Constituției din 1993 în luna ianuarie a acestui an, măsuri care au fost adoptate în grabă de Parlament.
Deși legea din Rusia nu cere un referendum pentru modificarea Constituției, Putin a insistat că un vot popular ar conferi legitimitate măsurilor propuse.
Putin, președinte „pe viață”
Unul dintre principalii opozanți ai lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, a respins ideea referendumului, pe care îl descrie ca fiind o mișcare populistă care să îi permită liderului de la Kremlin să fie „președinte pe viață”.
El a spus recent pe o rețea socială că propunerile lui Putin reprezintă „o încălcare a Constituției, o lovitură de stat”.
Propunerile privind reformarea Constituției includ, printre altele, o „resetare” a numărului de mandate de președinte deținute deja de Putin, permițându-i acestuia să candideze încă de două ori. În cazul în care Putin ar câștiga încă de două ori alegerile prezidențiale, el ar urma să rămână președinte până în 2036.
Potrivit legii actuale, mandatul său se termină în 2024 și acesta nu ar putea să mai candideze pentru un nou mandat.
Opoziția nu a reușit să facă o campanie puternică împotriva reformei constituționale, întrucât mitingurile programate pentru luna aprilie la Moscova au fost interzise ca urmare a pandemiei. De asemenea, site-ul care strângea semnături ale rușilor care se opun reformei a fost blocat de o instanță de la Moscova, care a cerut schimbarea numelui acestuia.
Între timp, mai mulți oficiali ruși au susținut importanța ca Putin să aibă o șansă de a rămâne la putere.
Spre exemplu, primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a descris reformele ca fiind absolut necesare pentru ca țara să își „garanteze stabilitatea și să elimine incertitudinea”.
Săptămâna trecută, Vladimir Putin a declarat că nu a decis dacă va candida din nou sau nu în 2024, dar că este foarte important să aibă posibilitatea de a candida.
„În caz contrar, știu că în doi ani, în loc să ne continuăm munca, toți ochii vor fi ațintiți asupra identificării unui succesor. Trebuie să muncim, nu să căutăm succesori”, a spus Putin.
Specialiștii în domeniu se așteaptă ca modificările constituționale propuse de Putin să fie acceptate de populație, cu toate că popularitatea lui Putin a scăzut în ultima perioadă, în contextul crizei provocate de pandemie, dar și după implementarea unor măsuri controversate în privința sistemului de pensii.