Administrația Vladimir Putin a condamnat vehement, marți, atacurile Ucrainei cu rachete tactice americane asupra teritoriului Rusiei, avertizând că decizia Administrației Joe Biden confirmă că Occidentul vrea escaladarea conflictului.
”În legătură cu atacurile asupra regiunii Briansk cu rachetele americane, acesta reprezintă un semnal că vor escaladarea conflictului, iar folosirea acestor sisteme balistice avansate fără americani ar fi imposibilă, președintele Vladimir Putin a spus acest lucru și a avertizat cum se va schimba poziția noastră dacă va fi autorizată folosirea acestor rachete cu rază lungă de acțiune, 300 de kilometri, contra țării noastre”, a afirmat Serghei Lavrov, potrivit postului RT și agenției Interfax, în conferința de presă organizată la reuniunea Grupului G20 din Rio de Janeiro, Brazilia.
Armata ucraineană a lansat marți atacuri cu rachete tactice americane ATACMS asupra regiunii ruse Briansk. Ministerul rus al Apărării a confirmat că în atac au fost folosite șase rachete de fabricație americană. Autoritățile ruse au anunțat că cinci rachete au fost doborâte, iar alta a fost avariată și a căzut pe un depozit de muniție, unde a izbucnit un incendiu. Focul a fost stins rapid și nu s-au înregistrat victime, afirmă surse citate de postul BBC.
Administrația SUA nu a confirmat, dar nici nu a negat informațiile despre permisiunea acordată Ucrainei de a folosi rachete tactice americane pentru a lansa atacuri pe teritoriul Rusiei, Washingtonul acuzând Moscova de escaladarea conflictului.
”Nu am nicio modificare a liniei politice despre care să vă vorbesc astăzi. Așa cum știți, de când Rusia a lansat invazia totală și chiar înainte de a o lansa, Statele Unite au creat o coaliție de peste 50 de țări pentru a furniza Ucrainei asistența adecvată și pentru a trage la răspundere Rusia. Am transmis clar că ne vom adapta permanent și vom ajusta capabilitățile furnizate Ucrainei când va fi cazul și ați observat acest lucru prin acțiunile noastre din ultimii ani, dar nu am noi evoluții politice despre să vorbesc astăzi”, a afirmat luni Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.
Moscova a condamnat vehement presupusa decizie a Washingtonului, avertizând că există riscul escaladării conflictului militar.
”Este clar că actuala Administrație SUA intenționează să acționeze în sensul întreținerii conflictului și inflamării tensiunilor. Această decizie este nechibzuită, periculoasă”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Rusia a modificat doctrina utilizării armamentului atomic. Conform noii legi, Moscova poate riposta la atacuri neconvenționale cu armament nuclear, în cazul unui conflict cu un stat susținut de o putere atomică, cum este situația Ucrainei. Președintele Vladimir Putin a sugerat, în trecut, că Rusia ar putea furniza rachete balistice inamicilor Statelor Unite și ai altor țări occidentale.
Foto: Profimedia
Citește și: