Rusia consideră că o intervenție militară în Siria ar fi o „tragică eroare”

Publicat: 25 08. 2013, 19:07
Actualizat: 26 08. 2013, 09:04

Rusia a lansat un apel la moderație în cazul crizei siriene, considerând că o intervenție militară străină ar fi o „tragică eroare”, relatează AFP.

De asemenea, Moscova a îndemnat opoziția siriană să permită accesul inspectorilor ONU în zona unde a avut loc atacul.

„Facem un apel ferm spre cei care evocă posibilitatea unei intervenții militare în Siria înainte de rezultatul anchetei ONU. Ar fi o tragică eroare”, a comunicat Ministerul rus de Externe.

Echipa de experți a Națiunilor Unite va începe luni ancheta în cazul presupusului atac cu arme chimice de la Damasc. Regimul Bashar Al-Assad a autorizat o anchetă a unei echipe a Națiunilor Unite în zona de la periferia Damascului unde există suspiciuni că a avut loc un atac cu arme chimice. „Astăzi, la Damasc, a fost încheiat un acord între Guvernul sirian și Națiunile Unite, în timpul vizitei Înaltului reprezentant ONU pentru Dezarmare, Angela Kane; acordul va permite echipei de experți a ONU, condusă de profesorul Aake Sellström, să investigheze acuzațiile privind utilizarea armelor chimice în provincia Damasc Acordul intră în vigoare imediat”, a comunicat Ministerul sirian de Externe.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a avut o discuție telefonică, duminică, în mod excepțional, cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, despre presupusul atac cu arme chimice din 21 august. Regimul sirian și forțele opoziției se acuză reciproc de presupusul atac cu arme chimice care ar fi avut loc la periferia Damascului. O echipă de experți ONU se află la Damasc, dar avea nevoie de aprobarea regimului sirian pentru a efectua o anchetă în acest caz. Atacul a avut loc într-un cartier al Damascului aflat sub controlul insurgenților.

Statele Unite și Marea Britanie au avertizat că va exista „o ripostă importantă” dacă se va demonstra că regimul Bashar Al-Assad a utilizat arme chimice. Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a declarat că armata americană este pregătită să intervină împotriva regimului sirian, precizând însă că nu a fost luată încă nicio decizie în acest sens.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizație apropiată opoziției siriene, a anunțat că la Damasc s-au înregistrat 322 de morți, dintre care 54 de copii, în urma presupusului atac cu arme chimice. Spitalele din Siria au tratat aproximativ 3.600 de pacienți cu „simptome neurotoxice” după atacul comis la Damasc pe 21 august, dintre care 355 au murit, a anunțat, la rândul său, Organizația Medici fără Frontiere, precizând însă că nu are capacitatea de a confirma „științific” utilizarea armelor chimice.