Rusia continuă ofensiva la adresa țării noastre: „România are politici antiruse”

Publicat: 09 02. 2017, 16:17
Actualizat: 29 03. 2019, 10:57

„Am observat din partea Bucureștiului o linie politică antirusă, rusofobă, în implementarea sancțiunilor și în retorica antirusă”, a declarat, potrivit Russia Today, Aleksandr Boțan-Harcenko, șeful Departamentului pentru Afaceri Europene al Ministerului rus de Externe, calificând relațiile Rusiei cu România drept problematice.

„Conducerea României a transformat țara într-un avanpost (NATO -n.red.), iar acest lucru este o amenințare clară pentru noi. Am transmis acest lucru părții române, inclusiv public”, a adăugat oficialul rus.

Rusia susține că sistemul antibalistic de la Deveselu, prezentat de Statele Unite și NATO ca având rolul de a contracara amenințările Iranului, poate fi dotat în secret cu rachete de croazieră Tomahawk, precizează Russia Today.

Administrația Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori inițiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România și Polonia, precum și montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul și NATO susțin că instalațiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea amenințărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează amenințarea nord-coreeană. Relațiile dintre Rusia și Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina și Siria.

Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe și mobile) și maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune înainte de a intra în spațiul aerian și în zona teritorială a Statelor Unite. Cel puțin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) și Vandenberg (California). Până în anul 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă. Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. În prezent, există cel puțin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui „scut antirachetă” NATO în Europa, scopul declarat fiind contracararea amenințărilor reprezentate de țări precum Iranul și Coreea de Nord. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) sunt instalate la baza de la Deveselu (România) și vor fi montate în Polonia. Nave americane echipate cu sisteme antibalistice patrulează în Marea Mediterană. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.