Prima pagină » Știri externe » Rusia continuă să trimită echipamente militare în Siria

Rusia continuă să trimită echipamente militare în Siria

 Rusia continuă să trimită echipamente militare în Siria
Rusia continuă să trimită echipamente militare grele în Siria, în pofida anunțului președintelui Vladimir Putin privind începerea retragerii forțelor, afirmă surse citate de site-ul agenției Reuters.

Numeroase nave cargo ruse continuă să se deplaseze din portul rus Novorossiisk, situat în Marea Neagră, spre baza navală rusă Tartus din Siria.

„Navele trimise par să aibă încărcături masive în momentul plecării spre Siria. Deplasările navelor sugerează că, la două săptămâni de la anunțul președintelui Vladimir Putin privind începerea retragerii forțelor din Siria, transporturile de echipamente militare spre Siria continuă în același ritm”, arată o analiză realizată de Reuters.

„Transporturile efectuate sugerează că Rusia depune eforturi intense pentru menținerea infrastructurii militare în Siria și pentru aprovizionarea armatei siriene”, precizează Reuters.

Rusia are militari în unitatea aeriană Hmeymim și în baza navală Tartus. „Dat fiind că cei mai mulți militari rămân în aceste baze, nu există motive ca traficul să fie redus”, a explicat Mihail Barabanov, analist la Institutul rus CAST.

Președintele Vladimir Putin a ordonat, la jumătatea lunii martie, începerea retragerii „celei mai mari părți” a forțelor ruse din Siria, afirmând că obiectivele operațiunilor militare au fost atinse.

Liderul de la Kremlin a avertizat însă că Rusia poate retrimite „în doar câteva ore” forțe militare în Siria, în caz de necesitate.

Rusia a lansat în octombrie 2015 operațiuni militare în Siria, în principal raiduri aeriene, pentru susținerea Administrației Bashar al-Assad. Moscova susține că vizează exclusiv poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic, deși Occidentul denunță raiduri care au vizat grupuri insurgente siriene.

Decizia de începere a retragerii efectivelor a fost luată la doar două săptămâni de la intrarea în vigoare a unui armistițiu în Siria.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește, conform estimărilor ONU, 270.000 de morți.

Citește și