Rusia critică decizia Turciei de a retransforma Hagia Sofia din Istanbul în moschee. Președinții celor două țări au vorbit la telefon despre acest subiect

Rusia critică decizia Turciei de a retransforma Hagia Sofia din Istanbul în moschee. Președinții celor două țări au vorbit la telefon despre acest subiect
Președintele Rusiei, Vladimir Putin
Publicat: 13/07/2020, 21:37
Actualizat: 13/07/2020, 21:42

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului său turc Recep Tayyip Erdogan, luni, prin intermediul unei convorbiri telefonie, nemulţumirea Rusiei faţă de decizia Turciei de a retransforma din nou fosta bazilică Sfânta Sofia în moschee.

Astfel, liderul de la Kremlin „i-a atras atenţia lui Recep Tayyip Erdogan cu privire la dezaprobarea semnificativă provocată în Rusia de decizia de a schimba statutul bisericii Sfânta Sofia din Istanbul”, precizează preşedinţia rusă, într-un comunicat citat de Agerpres, după discuţia telefonică purtată de cei doi lideri.

Potrivit Administrației de la Kremlin, „Erdogan a dat explicaţiile relevante şi a semnalat că accesul la acest monument unic al civilizaţiei mondiale va fi garantat pentru toţi, inclusiv pentru cetăţenii străini, şi vor fi prezervate sanctuarele creştine”.

O instanță din Turcia a decis, vineri, să anuleze un decret guvernamental emis în 1934, prin care Catedrala Sfânta Sofia de la Istanbul era transformată în muzeu.

Decizia Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă a Turciei, deschide calea pentru retransformarea monumentului, aflat pe lista patrimoniului UNESCO, în moschee, în pofida avertismentelor primite de Turcia la nivel internațional de a renunța la această mișcare.

Președintele Erdogan a propus ca monumentul, un punct central atât al Imperiului Bizantin, cât și al celui Otoman, să redevină moschee, revendicând cucerirea Constantinopolului de către Imperiul Otoman în anul 1453, drept fundament pentru un presupus drept al ţării sale de a transforma din nou bazilica Sfânta Sofia – până în prezent un muzeu – în moschee, cum a fost până în anul 1934.

Biserica Ortodoxă rusă a reacţionat imediat, avertizând că acest pas poate avea „consecinţe grave pentru întreaga civilizaţie umană”.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe ruse, Kiril, a insistat faţă de preşedintele turc, cu puţin timp înainte ca liderul de la Ankara să-și anunţe decizia, să menţină statutul neutru al bazilicii, amintind că aceasta este „unul dintre cele mai mari monumente ale culturii creştine”.

Papa Francisc, îndurerat de transformarea Catedralei Sfânta Sofia în moschee

Papa Francisc s-a declarat „profund îndurerat” de decizia luată recent de către autoritățile de la Ankara.

În acest context, Suveranul Pontif a declarat, duminică, în cadrul mesajului săptămânal transmis credincioșilor, că decizia luată de către autoritățile din Turcia de a transforma Catedrala Sfânta Sofia din muzeu în moschee îl afectează profund.

Consiliul Mondial al Bisericilor a făcut apel la Administrația președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, să revină asupra deciziei de a transforma Catedrala Sfânta Sofia în moschee.

Totodată, Patriarhul Bartolomeu, liderul bisericilor ortodoxe, a declarat că decizia autorităților de la Ankara este dezamăgitoare.

Și Grecia a condamnat decizia Turciei. De asemenea, UNESCO a declarat că va reanaliza statutul Catedralei Sfânta Sofia, care se află pe lista monumentelor de patrimoniu a acestei organizații.

Și Austria condamnă decizia luată în cazul fostei Catedrale „Sfânta Sofia”

Uniunea Europeană (UE) nu trebuie să tolereze „provocările” Administraţiei Recep Erdogan, declară ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, condamnând transformarea în moschee a fostei Catedrale ortodoxe „Sfânta Sofia” şi cerând oprirea negocierilor privind integrarea europeană a Turciei.

Șeful diplomației austriece spune că acest act este o provocare

Decizia Administraţiei Recep Tayyip Erdogan de transformare a fostei Catedrale ortodoxe „Sfânta Sofia” din Istanbul în moschee reprezintă „cea mai recentă dintr-o serie de provocări”, a declarat, luni, cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor de Externe din ţările UE, Alexander Schallenberg, şeful diplomaţiei din Austria.

În contextul acţiunilor din Libia şi din nordul Irakului, „Turcia nu mai este un partener de încredere al Europei”, a mai subliniat Alexander Schallenberg, citat de site-ul de ştiri Wienerzeitung.at.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor