Administrația Vladimir Putin a condamnat, vineri, afirmațiile președintelui Franței, Emmanuel Macron, privind posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, catalogând perspectiva ca fiind ”foarte periculoasă” și insistând că invazia militară rusă va continua.
”Franța, prin persoana șefului statului francez, continuă să evoce permanent posibilitatea unei implicări directe pe teren în conflictul din Ucraina. Este o tendință foarte periculoasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei, Dmitri Peskov.
De altfel, oficialul rus a semnalat că Rusia va continua invazia în Ucraina, pe care Moscova o numește ”operațiune militară specială”, până la atingerea ”obiectivelor”.
”Urmărim situația cu atenție și vom continua operațiunea militară specială în Ucraina până la atingerea tuturor obiectivelor fixate”, a subliniat Dmitri Peskov, citat de cotidianul Le Figaro.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a reiterat, joi, posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, avertizând că, dacă Rusia va câștiga războiul, nu va putea fi garantată securitatea țărilor est-europene, inclusiv a României și Republicii Moldova. Macron pare să dezvolte conceptul ”ambiguității strategice”, avansat deja în februarie, argumentând că abilitatea Europei de a descuraja viitoare agresiuni constă în a nu defini ”linii roșii”.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó, a criticat afirmațiile repetate ale președintelui Franței despre posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, avertizând că acest lucru ar declanșa război mondial.
”Dacă militari europeni sau americani pun piciorul pe teritoriul ucrainean, acest lucru ar însemna încălcarea unei linii roșii în cadrul NATO. Dacă vreun stat membru NATO trimite trupe în Ucraina, acest lucru înseamnă că va exista o confruntare directă între NATO și Rusia, înseamnă al III-lea Război Mondial”, a declarat Peter Szijjártó.
Guvernul Viktor Orban consideră că Alianța Nord-Atlantică este pe cale să depășească ”linii roșii” în asistența militară acordată Ucrainei, contestând inițiativa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de mobilizare a încă 100 de miliarde de dolari pentru eforturile de respingere a invaziei militare ruse.
Președintele Emmanuel Macron a afirmat pe 26 februarie, cu ocazia unei reuniuni a zeci de șefi de state, că ”nu exclude nicio opțiune” în susținerea militară a Ucrainei, pledând pentru o poziție de ”ambiguitate strategică”.
”Înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea Europei. Au fost evocate toate opțiunile în mod liber și direct. Nu există consens oficial asupra trimiterii de trupe pe teren, dar poziția este dinamică și nu excludem nicio opțiune, întrucât vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu va putea câștiga acest război”, a declarat Macron.
Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Ungaria, Polonia, Spania, Cehia, Suedia, Slovacia s-au distanțat de afirmațiile președintelui Franței. În contextul controverselor, Guvernul de la Paris a nuanțat afirmațiile lui Macron, argumentând că nu ar fi depășită ”limita beligeranței” întrucât ar fi vorba de specialiști militari. Secretarul general Jens Stoltenberg a dat asigurări că NATO nu va trimite trupe în Ucraina.
Foto: Profimedia
Citește și: