Rusia denunță prezența în Kursk a unor ”UNITĂȚI MILITARE private din SUA” /Diplomat american, convocat pentru explicații
Administrația Vladimir Putin a anunțat, marți, că în regiunea rusă Kursk, unde are loc o incursiune a forțelor armate ucrainene, sunt prezente ”unități militare private din SUA”, astfel că Ministerul de Externe de la Moscova l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei americane.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat luni seară, conform cotidianului Le Figaro, că armata ucraineană deține controlul asupra a 92 de localități și a 1.250 de kilometri pătrați în regiunea rusă Kursk. Informațiile nu pot fi confirmate din surse independente.
În schimb, Rusia susține că forțele ucrainene dețin controlul doar asupra a circa 30 de localități și că au pierderi importante. Ministerul rus al Apărării susține că Ucraina a pierdut 4.130 de militari de la inițierea incursiunii, inclusiv 350 în ultimele 24 de ore. Informațiile nu pot fi confirmate independent.
Rusia acuză că în Kursk sunt active ”unități private americane”
”A fost transmis un protest față de activitățile provocatoare ale reporterilor americani care au pătruns ilegal în regiunea Kursk pentru a face propagandă despre crimele de război comise de regimul de la Kiev. În plus, există dovezi că unități militare private din SUA sunt prezente alături de forțele armate ucrainene în invazia pe teritoriul Federației Ruse”, a anunțat Ministerul rus de Externe, citat de agențiile Interfax și ANSA.
Însărcinatul cu Afaceri din cadrul Ambasadei SUA a fost convocat la Ministerul rus de Externe pentru a oferi explicații.
În contextul incursiunii ucrainene în Kursk, Rusia a respins, luni, ideea negocierilor cu Ucraina.
”Rusia nu are ce discuta cu Ucraina. În acest stadiu, ținând cont de această aventură, nu discutăm. Deocamdată, ar fi inadecvat să inițiem negocieri”, a comunicat Președinția Rusiei.
Alianța Nord-Atlantică și serviciile secrete occidentale au ajutat Ucraina să planifice atacul în regiunea rusă Kursk, a acuzat un consilier influent al președintelui Vladimir Putin, în timp ce un parlamentar rus a avertizat că un astfel de incident poate genera război mondial.
”Operațiunea din Kursk a fost planificată și cu participarea NATO și a serviciilor speciale occidentale. Fără participarea lor și fără susținerea directă, Kievul nu s-ar fi aventurat pe teritoriul Rusiei”, a declarat Nikolai Patrușev, un consilier influent de la Kremlin.
Foto: Profimedia
Citește și: